Prinsessahäähumu harmittaa monia ruotsalaisia

Ruotsissa prinsessa Victorian häiden juhlinta ei herätä pelkästään ihastusta. Launtaina järjestettävät häät ovat synnyttäneet keskustelun muun muassa monarkian tarpeellisuudesta ja perinteisistä sukupuolirooleista. Lisäksi useat tukholmalaiset ovat päättäneet lähteä pois kaupungista ihmispaljouden alta.

Ulkomaat

Yksi heistä on ruotsinsuomalainen Darya Pakarinen, joka on ajoittanut lomamatkansa juuri täksi viikoksi.

- En kerta kaikkiaan kestä näitä tapahtumia mitä täällä on ollut. Sen lisäksi täällä ei myöskään ole keskusteltu monarkian asemasta tässä maassa tai siitä mitä se edustaa, ja se on jäänyt vähän ärsyttämään.

Ruotsin TV4:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan häät eivät juurikaan kiinnosta kahta kolmasosaa ruotsalaisista. Häähumuun tuskastumisen lisäksi nyt jo lähes puolet suhtautuu Pakarisen tapaan kriittisesti koko kuningashuoneeseen.

- En oikein pidä siitä, että monarkiastakin on tullut entistä enemmän bisnestä. Ja sitä paitsi se on myös aika epähumanistinen ajatus, että joku syntyy perheeseen eikä voi itse päättää omasta elämästään, Pakarinen sanoo.

Kiivasta keskustelua on herättänyt muun muassa hovin vanhoillisuus. Itse arkkipiispakin on ihmetellyt sitä, että kuningas Kaarle Kustaa luovuttaa prinsessa Victorian alttarilla aviomiehelleen, vaikka tapana on, että aviopari astelee kirkon käytävää tasa-arvoisesti rinnakkain.

Tukholmalaiset juhlivat myös varjokemuissa

Kaikki kriitikot eivät kuitenkaan poistu kaupungista häiden ajaksi.

Samaan aikaan kuninkaallisten häiden kanssa järjestetään myös useita varjotapahtumia ja -konsertteja prinsessahehkutukseen kyllästyneille.

Vastavetona kaupungin Love Stockholm -festivaalille järjestettävän kaksipäiväisen Real Love -kulttuuritapahtuman järjestäjä Vilma Seth on sitä mieltä, että vaihtoehtoja pitää olla.

- Olen ylipäätään sitä mieltä, että vaihtoehtoisia näkemyksiä on esiteltävä. Ja varsinkin jos kyse on niinkin ristiriitaisesta asiasta kuin monarkia. Mielipiteet monarkiasta ovat jakautuneet ja siksi erilaisten näkemysten on ehdottomasti päästävä esiin, kun kerran kuningasperhettä juhlitaan kolmen viikon ajan, Seth sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Linda Vettanen