1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arctic Sean tutkinta päättyy Suomessa

Arctic Sea -aluksen kaappauksen tutkinta päättyy. Tapahtumaan liittyvää törkeää kiristystä on tutkittu Suomessa viime syksystä lähtien. Venäjällä on tähän mennessä tuomittu kaksi henkilöä vankeusrangaistuksiin merirosvouksesta.

Toinen tuomituista on oikeuden mukaan ollut kaappauksen päätekijä. Hänet on tuomittu seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Venäjän lain mukaan merirosvous pitää sisällään myös Suomessa tutkinnassa olleen kiristämisrikoksen. Suomen tekemää tutkintaa ei Venäjän oikeudessa otettu huomioon. Keskusrikospoliisi lopettaa nyt oman tutkintansa.

Kansainvälinen tutkintaryhmä: Syy kaappaukseen ei ole selvillä

Venäjällä tuomitut henkilöt ovat tehneet Venäjällä syyttäjän kanssa sopimuksen. Käytännössä sopimus tarkoittaa sitä, että he ovat saaneet normaalia lyhemmän tuomion, koska ovat tunnustaneet syyllistyneensä merirosvoukseen.

Kansainvälinen tutkintaryhmä jatkaa kuitenkin Arctic Sea -aluksen kaappauksen tutkintaa. Tutkintaryhmään kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Latvia Viro ja Malta. Kansainvälisen tutkintaryhmän mukaan kaappauksen todellinen syy ei ole tullut vielä selville.

- Venäjällä tuomitut henkilöt ovat kertoneet, että heitä on pyydetty kaappaamaan alus. Kuka tämän teon takana todellisuudessa on ollut, se ei ole vielä selvinnyt. Kansainvälinen tutkintaryhmä jatkaa siksi tutkintaansa siihen saakka, kunnes asia selviää, tai vähintäänkin tämän vuoden loppuun saakka, sanoo Suomen Arctic Sea -tutkintaa johtanut Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista.