Hyppää sisältöön

Runoilija Giorno on viiden vuosikymmenen radikaali

Lavarunouden pioneeri, yhdysvaltalainen John Giorno vierailee parhaillaan Suomessa. 1960-luvulla uransa aloittanut Giorno rikkoo yhä mielellään yleisönsä ennakkoluuloja. Runoutensa lisäksi hänet tunnetaan useista poikkitaiteellisista projekteista.

Yhdysvaltalainen runoilija John Giorno Helsingissä taustallaan Töölönlahti.
Suomessa vieraileva yhdysvaltalainen runoilija John Giorno esitti YLE Uutisille runonsa "Everyone gets lighter".

Runoilija ja performanssitaiteilija John Giorno aloitti uransa New Yorkissa 1960-luvun alussa, jolloin eri taiteen aloja uudistettiin rytinällä. Giorno toi runouden osaksi ajan radikaalia taideliikehdintää.

– 1960-luvulla runous oli 75 vuotta jäljessä kuvataidetta, tanssia ja musiikkia. Halusin uudistaa runoutta samalla tavalla kuin muiden alojen taiteilijat olivat tehneet, Giorno kertoo.

Giorno nosti runoja radion soittolistoille

John Giorno ei tyytynyt runoilemaan vain perinteisissä runokokoelmissa.

– Ajattelin, että runouden ei tarvitse elää kirjojen, lehtien ja kustantajien orjuudessa. Siksi aloin etsiä uusia julkaisukanavia, Giorno muistelee.

Esimerkiksi Giornon Dial-A-Poem -teos oli runopuhelinpalvelu, jonne ihmiset soittivat halutessaan kuulla runoutta.

Runoautomaattia seurasi kymmenittäin LP-levyjä, joita Giorno julkaisi vuonna 1965 perustamansa Giorno Poetry Systemsin kautta. Runolevyt päätyivät myös vaihtoehtoisten radiokanavien soittolistoille.

Aika oli oikea, lisäksi lähellä oli myös muita radikaaleja taiteilijoita. Giornon tuolloinen elämänkumppani oli vielä tuntematon Andy Warhol.

Giorno on tehnyt yhteistyötä myös esimerkiksi Patti Smithin, Laurie Andersonin, Allen Ginsbergin ja William S. Burroughsin kanssa.

Runo mitataan yleisön edessä

Giorno on poetry slamin eli lavarunouden pioneeri. Hän vertaa hyvää runoa mustaan peiliin, joka imee yleisön mielenliikkeet ja heijastaa niitä.

– Elävä kosketus yleisöön on ainoa hyvän runon mitta, viisi vuosikymmentä esiintynyt runoilija sanoo.

John Giornon tuotantoa ei ole juurikaan julkaistu suomenkielisenä. Runoilija J. K. Ihalainen on juuri suomentanut Giornon Sano vain EI perhearvoille -runon kulttuurilehti Kirjolle.

– Giorno rikkoo mielellään fobioitamme ja ennakkoluulojamme, ja on siinä mielessä radikaali. Varsinkin lavalla ollessaan Giorno tuo New Yorkin monikulttuurisen ja monisukupuolisen miljöön elävästi ihmisten silmien eteen, Ihalainen sanoo.

Tampereella järjestetyn Annikin runofestivaalin pääesiintyjä John Giorno vieraili edellisen kerran Suomessa vuonna 1984 William S. Burroughsin kanssa.