Biaudet'n valinnasta vähimmistövaltuutetuksi ei moitteita

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on päättänyt, ettei RKP:n entisen kansanedustajan Eva Biaudet’n valinnassa vähemmistövaltuutetuksi ollut moitittavaa. Biaudet’lle myönnettiin valinnassa erivapaus, koska hänellä ei ole virkaan vaadittavaa ylempää korkeakoulututkintoa.

Kotimaa
Eva Biaudet
Eva BiaudetYLE

Oikeuskanslerinvirasto ratkaisi kaikkiaan seitsemän Biaudet’n valintaa arvostelevaa kirjoitusta. Yksi kantelijoista, Pakolaisneuvonta ry:n lakimies Husein Muhammed sanoi YLE Uutisille toukokuussa, että ehdolla olisi ollut monta hakijaa, joiden kohdalla erivapautta tutkinnon suhteen ei olisi tarvittu.

- Kyllä se nyt kovin vahvasti vaikuttaa siltä, että joko on etukäteen tiedetty kuka sinne otetaan tai sitten viimeistään valintavaiheessa on katsottu sitä osaamista, mitä Biaudet’lla on, Husein Muhammed sanoi.

Oikeuskansleri Jonkka arvioi, ettei nimityksen valmistelussa ja ratkaisussa ylitetty viranomaisille kuuluvaa harkintavaltaa. Erivapauden myöntämistä koskeva säännös antaa hänen mukaansa valtioneuvostolle suhteellisen suuren harkintavallan. Jonkka muistuttaa, ettei oikeuskansleri voi tehdä ansiovertailua hakijoiden kesken eikä ottaa kantaa, kuka olisi tehtävään sopivin.

Hallitus valitsi Biaudet’n tehtävään toukokuun alkupuolella. Tehtävä on määräaikainen.

Lähteet: YLE Uutiset