Prinsessahäät jakavat ruotsalaisten mielipiteitä

Tukholmassa on jo toista viikkoa juhlittu kruununprinsessan häitä. Yksimielisestä kansanjuhlasta ei kuitenkaan voi puhua. Moni ruotsalainen etsii ensi lauantaina vaihtoehtojuhlia tai jää kotiin tuijottamaan jalkapalloa televisiosta.

kulttuuri
Prinsessa Victoria ja Daniel Westling.
Casper Christoffersen/EPA

Yhä useampi ruotsalainen haluaisi vaihtaa monarkian tasavaltaan. Monarkistit toivoivat kruununprinsessan häiden kääntävän trendin kuningaskunnalle myönteisemmäksi, mutta vaikutus on ollut pikemmin päinvastainen.

Myös yritysmaailman kuninkaallisiin häihin asettamat toiveet näyttävät lässähtävän.

Häähumua on yritetty nostattaa viime viikolla alkaneellaalkaneella Love Stockholm 2010 -festivaalilla, jonka järjestää Tukholman kaupunki. Kaksiviikkoisessa tapahtumassa esiintyy Ruotsin eturivin viihdetaitelijoita, mutta yleisö on jäänyt ajoittain harvalukuiseksi.

Monarkiaa juhlivaan Love Stockholm -tapahtumaan on käytetty kahdeksan miljoonaa verokruunua ja 40 miljoonaa sponsorirahaa.

Häiden vastustajille riittää vaihtoehtoja

Kuningashuonetta vastustava tasavaltalaisyhdistys järjestää hääpäivänä Love republik -juhlan. Tapahtumaan oli kuitenkin vaikea löytää esiintyjiä. Moni kuningashuonetta arvostellut artisti valitsi sittenkin Love Stockholm -festivaalin.

Myös Real Love 2010 -teatterifestivaali markkinoi itseään pakopaikkana muun kaupungin täyttävistä prinsessaunelmista ja kaupallisesta häähumusta.

Lisäksi Facebookiin perustettu ryhmä ”Me jotka mieluummin katsomme jalkapalloa kuin Victorian häitä” on kerännyt yli 10 000 jäsentä.

Suosituin kuninkaallisia häitä käsittelevistä Facebook-ryhmistä ehdottaa muutoksia Suurkirkon seremoniaan. Ryhmä haluaa, että Danielin äiti luovuttaa poikansa Victorialle sen sijaan, että kuningas luovuttaa prinsessan.

Monarkiaa vastustettiin jo Kaarle Kustaan ja Silvian häissä

Kuninkaallisten häiden vastustaminen ei ole uusi ilmiö. Kun kuningas Carl Gustaf ja Silvia Sommerlath vihittiin vuonna 1976, järjestettiin Gärdetin kentällä protestihenkinen kansanjuhla. Voimissaan olleen laululiikkeen juhlaan osallistui 5 000 ihmistä.

Kansaa houkutellaan Gärdetiin myös ensi lauantaiksi. Yhtään bändiä ei kuitenkaan ole buukattu esiintymään, ja ihmisiä pyydetäänkin ottamaan omat soittimet mukaan.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Marja Valtonen, Tukholma