Juoppohulluutta Aboa Vetuksen näyttämöllä

Turun Linnateatterin kesän 2010 näytelmä Aboa Vetus-museon pihalla on sensuroimaton komedia Juha Vuorisen myyntimenestyksestä Juoppohullun päiväkirja.

Tom Petäjä ja Jarkko Pajunen esittävät päihtyneitä Juoppohullun päiväkirjassa Kuva: YLE / Jorma Tuominen

Juoppohullun päiväkirjan näyttämösovituksen ensi-illan ajankohta on 16. kesäkuuta 2010. Esityspaikka on Linnateatterin komedioiden näyttämönä tutuksi tullut Aboa Vetus Ars Nova-museon sivupiha.

Jo ennen ensi-iltaa lavasteista on saattanut kajahdella kadulle asti värikästä kansanomaista alapään terminologiaa. Juha Vuorisen estottomaan kielenkäyttöön perustuu pitkälti esityksen humoristinen teho.

Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Lauri Maijala. Hänestä teos ottaa etäisyyttä suomalaiseen alakuloisen ryyppäämisen kuvauksiin. Sovituksessa on enemmän irlantilaista juomista, jossa edes nousuhumalassa on repäisevän hauskaa.

Naurua viinan kustannuksella

Maijala tuumii, että näytelmän holtittoman miehen - Juhan - humalaisen estottomat touhut herättävät hillittömien naurunpuuskien ohella lopulta vakaviakin ajatuksia.

- Juha päästää häpeilemättä ulos ne kaikki tunteet, joita meillä muillakin on, mutta emme uskalla sitä tunnustaa. Yleisö saadaan nauramaan niin paljon, että lopulta päätyy ajattelemaan: apua, saako tällaiselle nauraa näin paljon. Itse asiassahan tässä on jotain pielessä, kun minua naurattaa näin kovasti. Mutta me tekijät emme moralisoi!

Jotkut ovat kokeneet näytelmän ideatasolla serious drinking-tyyppistä itsetuhoista juomista ihannoivaksi. Tekijöille tällainen ajatus on aivan vieras. Viinaa ei kunnioiteta, vaan sen kustannuksella nauretaan.

Juha Vuorinen näkee näytelmäsovituksen Maijalan tavoin sekä hauskana että lopulta ajattelemaan haastavana.

- Jutun voisi ehkä kiteyttää niin, että kun itku ei enää auta, niin sitten pitää nauraa. Samaan perustuu musta huumori. Siinä on aina jotain, jota periaatteessa pitää paheksua, mutta joka esitetään niin, että naurattaa.

Juha Vuorinen antaa tekijänpalkkionsa syksyllä 2010 käynnistyvälle pilvenreunalla.com-hankkeelle, jossa hän on itse täysillä mukana. Painosten kuningas uskoo, että hänen kansanomaisella tyylillään pääsee kaavamaista valistusta paremmin ja lähemmäs ihmisryhmiä, joiden elämää huumeet koskettavat.