Rovaniemen Veneilijät haluaa järjestystä joelle

Huhtikuussa perustettu Rovaniemen Veneilijät ry haluaa luoda alueelle veneilykulttuuria. Monilla joella liikkuvilla vesiliikenteen perussäännöt ovat vielä hakusessa.

veneily

- Rovaniemellä ei oikeastaan ole minkäänlaista veneilykulttuuria. Tärkeintä on jakaa tietoa veneilyyn liittyvistä turvallisuustekijöistä: miten ohitetaan, millä nopeudelle kohdataan, miten lähellä rantaa voi ajaa ja niin edelleen, varapuheenjohtaja Ilkka Springare sanoo.

Rovaniemen Veneilijöillä on noin 50 jäsentä ja määrän odotetaan tuplaantuvan syksyyn mennessä. Harrastajia tulee jatkuvasti lisää ja sitä myöten esimerkiksi venepaikkojen kysyntä kasvaa.

- Tietääkseni kaupungin venepaikkoja on tällä hetkellä riittävästi, mutta kysyntä tulee kasvamaan. Laituri pitäisi saada kohtuullisen lähelle omaa kotia, jolloin veneelle tulee aito, aktiivinen käyttö. Venepaikkoja tulee olla kylliksi ympäri kaupunkia.

Sairaalanniemeen pienvenelaituri

Kaupungin suunnitelmat Sairaalanniemen laajentamisesta miellyttävät veneilijöitä. Ounaspaviljongin ja Lainaanrannan lisäksi keskusta-alueelle kaivataan lisää laituripaikkoja.

- Suuri ongelma on olemattomat vierasvenepaikat, jotka esimerkiksi keskustan tuntumassa vilkastuttaisivat aluetta ja loisivat aivan uudenlaista kaupunkikuvaa.

Springare on veneillyt yli 20 vuotta. Hän muistaa hyvin ajan, jolloin taisteltiin vielä uppotukkien kanssa. Nykyään tuota vaaraa ei ole, mutta päänvaivaa aiheuttaa vaihteleva joen pinta.

- Vaaranpaikkoja on ja kaikkia ei voi varmasti poistaa reittimerkinnöillä, koska joen pinta vaihtelee. Vaikka veneily olisi jonakin päivinä turvallista, se ei välttämättä toisena päivänä olekaan enää turvallista samalla alueella. Tämäkin muodostaa melko erilaisen miljöön moniin muihin veneilykaupunkeihin verrattuna, Springare toteaa.

Rovaniemen Riviera

Rovaniemen Veneilijät ry:n varapuheenjohtaja suunnittelee viettävänsä mahdollisimman paljon aikaa Taikatuuli-veneellään, joka on saanut nimensä Springaren tytärten mukaan.

- Rovaniemeltä löytyy uskomattomia rivieramaisia rantakaistaleita, joihin pääsee vain veneellä. Mikäpä sen hienompaa kuin aurinkoisena aamuna keittää kahvit pulloon ja veneillä Ounasjokisuistoon makkaran paistoon.

Lisätietoa yhdistyksestä löytyy osoitteesta www.roivene.fi (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti