1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Jaakko Ryhäsestä kukkaispormestari

Tampereen 27. kukkaispormestarin olkihatun painaa päähänsä oopperalaulaja Jaakko Ryhänen. Tuore kukkaispormestari on luvannut pitää avajaispuheensa laulaen.

Tuoreen Kukkaispormestarin rinnalla edustaa Kukkaistyttö Iina Olkkonen. Kuva: YLE Päivi Solja

Tampere Tunnetuksi ry kehuu syntyperäistä tamperelaista kukkaispormestaria maailmalla paljon matkanneeksi ja esiintyneeksi, mutta kotikaupunkiinsa aina palanneeksi.

– Suuri yleisö ei ehkä aina miellä häntä tamperelaiseksi, mutta me tamperelaiset kyllä hyvin tiedämme mistä oopperalaulaja Ryhänen on kotoisin ja olemme aina olleet hänestä ylpeitä. Aiempien kukkaispormestareiden joukossa ei ole ainuttakaan laulajaa ja kulttuurin edustajiakin hyvin vähän, joten olimme todella iloisia, kun upea bassoääni vastasi meille myöntävästi, kertoo Tampere Tunnetuksi ry:n hallituksen puheenjohtaja Eija Tahvanainen.

Avajaispuhe kuullaan osin laulun muodossa

Kukkaisviikot järjestää Tampere Tunnetuksi ry. Vuonna 1965 perustetun yhdistyksen tarkoituksena on tamperelaisen elinkeinoelämän tunnetuksi tekeminen ja kaupungin keskustan elävänä säilyttäminen. Ryhäsen valinta Kukkaispormestariksi sopii yhdistyksen linjaan.

- Jaakko Ryhäsen äiti piti hattukauppaa Tampereen Kauppakadulla - laulaja on siis jo pienestä pitäen tullut tutuksi paitsi yrittäjyyden myös kaupungin keskustan kanssa ja oppinut arvostamaan sen elävyyttä ja monimuotoisuutta. Hänelle on myönnetty Tampereen kaupungin ensimmäisen luokan kultainen ansiomitali vuonna 2007.

Kutsu Tampereen 27. Kukkaispormestariksi kävi keväällä Tampereen oopperan esityspäivänä.

– Se tuli minulle suurena yllätyksenä, mutta ilahduin suuresti, että kotikaupunkini edustajat valitsivat minut tähän tehtävään. Samalla minua pyydettiin pitämään avajaisissa puhe, johon totesin, että laulan mieluummin ja siksi pyysin säestäjäkseni hyvän ystäväni Seppo Hovin. Avajaisissa on siis luvassa lyhyen puheen lisäksi myös laulua. Kyllä me jonkun kukka-aiheisenkin laulun varmasti esitämme, lupaa tuore Kukkaispormestari, jonka kausi jatkuu konsertoidessa eri musiikkifestivaaleilla Suomessa ja Euroopassa.

Kukkaispormestari avaa Kukkaisviikot Tampereen Keskustorilla lauantaina 24.7. Työkiireidensä vuoksi hän ei voi olla Tampereella koko Kukkaisviikkojen ajan, mutta lupaa silti kantaa arvonimeä ja olkihattua arvokkaasti ja niin monessa tilaisuudessa kuin mahdollista.

Tampereen 27. Kukkaisviikot järjestetään heinäkuun lopussa 23.–31.7.