Alaikäisiä vahingontekijöitä kannustetaan sovitteluun

Ratkaisu alaikäisten vahingontekojen korvauksiin löytyy usein sovittelupöydän äärestä. Sovitteluun tulleet lasten ja nuorten tekemät rikokset ovatkin Pirkanmaalla hienoisessa kasvussa. Sovittelun jälkeen vain harva nuori syyllistyy uusiin rötöksiin.

Sovittelijoiksi kaivataan lisää ihmisiä Keski-Suomessa. Kuva: YLE

Neuvottelupöydän ääreen tuodaan monenlaisia tapauksia, kertoo Tampereen kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Taru Herranen.

- Sovittelua suositaan pääsääntöisesti silloin, kun jollekulle on aiheutunut vahinkoa, joka pitäisi korvata jotenkin. Tapausten ei tarvitse olla kirjattuna poliisilla. Tyypillisiä sovittelun aiheita ovat esimerkiksi tulitikkuleikit, ikkunoiden hajottaminen tai muu rötöstely, joka edellyttää rahallisia korvauksia. Hetkellisiin päähänpistoihin voidaan lukea myös nettiin liittyvät vahingonteot. Facebookiin kirjoitellaan opettajasta herjoja tai nettihuutokaupassa myydään olematonta tavaraa. Nuoret törttöilevät usein porukalla, ja sovittelussa voidaan esimerkiksi katsoa kuka maksaa ja mitä.

Taru Herrasen mukaan jo se nähdään onnistumisena, että osapuolet kohtaavat sovittelussa ja puhuvat suoraan toisilleen. Oikeussalissa näin ei tapahdu.

Sovittelussa nuoret ovat itse aktiivisia ja heitä kuullaan. Esimerkiksi korvausten maksamisesta voidaan sopia huomattavasti joustavammin kuin käräjäoikeudessa.

Pirkanmaan sovittelutoimisto rohkaisee alaikäisten lasten huoltajia ottamaan yhteyttä, jos lapsi on syyllistynyt esimerkiksi ilkivaltaan tai omaisuusrikokseen. Poliisi voi tuoda rikoksina tutkimiaan asioita sovitteluun, mutta sovittelussa voidaan sopia vahingonkorvauksista myös suoraan ilman poliisitutkintaa.

- Sovittelu on tehokasta ennalta ehkäisevää toimintaa. Sen jälkeen harva nuori syyllistyy uudelleen vahingontekoihin tai muihin rikoksiin, Taru Herranen sanoo.

Osapuolten kohtaaminen on askel oikeaan suuntaan

Viime vuonna sovittelutoimisto sai käsiteltäväkseen 907 rikostapausta, joista puolessa oli toisena osapuolena alle 18-vuotias.

Lähes kaikki tapaukset tulevat sovitteluun poliisin, syyttäjän tai sosiaalityöntekijöiden kautta, mutta näin ei tarvitse olla. Huoltajat voivat ottaa suoraan yhteyttä sovittelutoimistoon, kysyä neuvoja tai sopia tapaamisajan.

Jos kyse on alaikäisen osallistumisesta sovitteluun, huoltaja on mukana tapaamisissa.

Herranen muistuttaa myös, että vaikka vahingontekijä on alaikäinen, vastuu teosta säilyy hänellä itsellään eikä siirry vanhemmille.

- Riita- tai rikosasia kannattaa hoitaa heti kuntoon ja laatia mahdollisille vahingonkorvauksille maksusuunnitelma. Jos näin ei tapahdu, korvausvaateet tulevat ulosottoon, kun nuori täyttää 18 vuotta. Siinä vaiheessa korvaussumma on kasvanut koron myötä ja rekisterissä oleva merkitä saattaa muutenkin vaikeuttaa elämää, Taru Herranen sanoo.

Pirkanmaan sovittelutoimiston käsittelyyn tulevista asioista noin puolet tulee Tampereelta ja puolet muista Pirkanmaan kunnista.

Sovittelutoimisto sijaitsee Tampereella Itsenäisyydenkadulla, mutta sillä on omat neuvottelutilat Valkeakoskella ja Hämeenkyrössä sekä tarvittaessa muissa Pirkanmaan kunnissa. Sovitteluneuvotteluja järjestetään työajan lisäksi myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sovittelu on maksutonta.