Kuninkaallista kakkua Pedersörestä

Se on siro, valkoinen ja makea. Pedersöreläinen Bergwallin leipomo valmistaa Victorian ja Danielin kunniaksi suunniteltua prinsessakakkua omille asiakkailleen Ruotsin leipuriliiton tarkassa ohjeistuksessa.

Ulkomaat
Virallinen prinsessakakku on pyöreä ja kuorrutettu valkoisella marsipaanilla. Kakkua kiertää myös sininen marsipaanivyö. Kakun päällä on sokerikristyyrillä tehtyjä kuvioita ja kullanvärinen kruunu.
YLE / Niina Koskela

Pieni kakku kätkee sisäänsä monta makua.

-Tavallisen sokerikakkupohjan asemesta tässä on mantelikakkupohja, esittelee toimitusjohtaja Anette Bergwall-Fagerström.

Täytteenä on vaniljamoussea, mansikkahilloa ja mantelicrispiä. Koko komeus päällystetään valkoisella marsipaanilla ja koristellaan pölysokerista ja valkuaisesta vatkatulla sokerikristyyrillä.

Prinsessakakkua kiertää myös sininen rengas.

- Ruotsin leipuriliiton mukaan voisi käyttää oikeaa nauhaa, mutta me haluamme täällä Pohjanmaalla syödä koko kakun, eli teemme nauhan sinisestä marsipaanista.

Kakkuihin kuuluvat kullanväriset muovikruunut tulevat Pedersöreen Ruotsista erikoistilauksena.

- Ostamme kruunut, asiakkaat ostavat kakut. Jokaisesta myydystä kakusta menee tietty summa hääparin viralliseen rahastoon ja sieltä hyväntekeväisyyteen, kertoo Bergwall-Fagerström.

"Victoria ja Daniel ovat niin söpöjä"

Bergwallin leipomossa prinsessakakkuidean takana ovat miehet, jotka bongasivat herkun vaimojensa ruotsalaisista naistenlehdistä. Yhteydenotto Ruotsin leipuriliittoon poiki valmistusluvan ja tarkan ohjeen.

- Aloitimme kakkujen valmistamisen toukokuun puolivälin paikkeilla ja teemme niitä niin kauan kuin koristekruunuja riittää, sanoo Anette Bergwall-Fagerström.

Kakut ovat herättäneet kiinnostusta - kuten tulevat häätkin. Moni haluaa Pohjanlahden tälläkin rannalla palasen kuninkaallisesta juhlahumusta.

- Moni aikoo katsoa häät televisiosta, keittää kahvit ja maistella Victorian ja Danielin kakkua.

Yksi heistä on leipomon toimitusjohtaja itse.

- Totta kai! Victoria ja Daniel ovat niin söpöjä ja televisiosta tulvii rakkautta!

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa