1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuvuzela kuumentaa jalkapallofanien tunteita

Jalkapallon MM-kisojen puheenaiheeksi nousseen vuvuzela-torven ääni pauhaa television välityksellä myös kotikatsomoissa. Kentillä pelaajat ovat puolestaan valittaneet, etteivät he kuule toistensa huutoja.

urheilu
Eteläafrikkalaislapset puhaltelevat vuvuzela-torveen.
Jalkapallon MM-kisojen kuumimmaksi puheenaiheeksi on noussut tämä viaton torvi, vuvuzela - ja sen kookkaammat ja värikkäämmät versiot. Vuvuzelan ääni ärsyttää etenkin osaa tv-katsojista niin, että jopa sen kieltämistä katsomoissa on vaadittu. Vieraana oli jalkapallofani ja -tutkija Harri Heinonen.

Aamu-tv:ssä vieraillut jalkapallofani ja tutkija Harri Heinonen kuvailee torven ääntä läpitunkevan hypnoottiseksi.

- Täytyy myöntää, että televisiosta kisoja seuranneena olin todella suuttunut esimerkiksi Saksan pelin jälkeen. Vuvuzelan ääni terrorisoi katsomisnautintoni. Se on kuin jättiläismehiläinen surraisi vieressä, Heinonen kuvailee.

Jalkapallofaneista väitöskirjansa tehnyt Heinonen uskoo torven ärsyttävän, koska sen ääneen ei ole totuttu.

- Jalkapallokatsomoissa on totuttu mieskuoron mölinään, mutta tämä tuntuu vieraalta.

Torvet soivat läpi kisojen

Kisojen järjestäjät ovat ilmoittaneet, että vuvuzeloja ei kritiikistä huolimatta kielletä. Niiden käyttöä on kuitenkin yritetty rajoittaa esimerkiksi kansallislaulujen aikana. Suomalaistutkijan mielestä torvien kieltäminen olisi ollut väärä päätös.

- Nämä ovat afrikkalaiset kisat. Meidän on hyväksyttävä heidän tapansa elää mukana ja osallistua kisoihin. Meillä on kolme viikkoa aikaa tottua torvien ääneen, Heinonen sanoo.

- Kyse on myös kulttuurikysymyksestä. Jalkapallo on leimallisesti eurooppalainen laji, ja jos yrittäisimme hallita fanien käytöstä, olisi siinä siirtomaa-ajan äänensävyä.

Vuvuzela-torvia saatetaan tulevaisuudessa nähdä myös muiden lajien katsomoissa.

- Jalkapallo on suuri laji ja tavat leviävät usein myös muihin joukkuepeleihin.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Lindqvist

Lue seuraavaksi