Hyppää sisältöön

Cameron pyytää anteeksi Pohjois-Irlannin verisunnuntaita

Britannian pääministeri David Cameron pyytää julkisesti anteeksi Pohjois-Irlannin verisunnuntaina tunnettua joukkosurmaa ja sanoo, ettei sitä voida millään tavoin oikeuttaa. Perusteellinen selvitys vuoden 1972 traagisista tapahtumista julkistettiin Britanniassa tiistaina.

Ihmiset seisovat lavalla ja hurraavat, kun nainen repii lehden.
Britanniassa on julkistettu laaja selvitys Pohjois-Irlannin verisunnuntaina tunnetusta Londonderryn joukkosurmasta. Tutkimus pitää brittisotilaita syypäinä 14 ihmisen kuolemaan. Pääministeri David Cameron esitti uhrien omaisille hallituksen ja koko kansan anteeksipyynnön.

- Tapahtunut ei saa koskaan, ei enää milloinkaan toistua. Jotkut joukkojemme jäsenet käyttäytyivät väärin, Cameron pahoitteli lausunnossaan Britannian parlamentille.

Cameronin mukaan nyt valmistunut 5 000 -sivuinen raportti kertoo tapahtumista koko totuuden eikä jätä mitään epäselväksi.

200 miljoonaa puntaa maksanutta selvitystyötä on johtanut Englannin korkeimman oikeuden tuomari Lordi Saville. Selvitystyön tekeminen on kestänyt 12 vuotta.

Vuoden 1972 verisunnuntaina 13 ihmistä kuoli, kun brittijoukot avasivat tulen mielenosoittajia vastaan. Uhriluku nousi myöhemmin 14:ään, kun ammunnan yhteydessä haavoittunut henkilö kuoli.

Nyt valmistuneen selvityksen myötä uhrien perheet toivovat, että heidän läheisensä julistetaan syyttömiksi. Kriitikot kuitenkin pelkäävät, että haavojen avaaminen uudelleen 38 vuoden jälkeen hankaloittaa Pohjois-Irlannin rauhanprosessia ja horjuttaa protestanttien ja katolisten hataraa yhteishallintoa.