1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hanssin-Jukka entisöidään

Suomen ilmavoimien ensimmäinen kuljetuskone Douglas DC-2 eli Hanssin-Jukka aiotaan entisöidä. Vastaavanlaisia koneita on maailmassa enää kymmenkunta.

Kotimaan uutiset
Douglas DC-2-kuljetuskone
Yle

Suomen ilmavoimien kaikkien aikojen ensimmäinen kuljetuskone Douglas DC-2 tunnetaan myös nimellä Hanssin-Jukka. Kone on maannut kolmisenkymmentä vuotta varastossa. Nyt kone on päätetty entisöidä Jyväskylässä.

Entisöintityön takana ovat Ilmasotakoulun kilta ja Keski-Suomen ilmailumuseo. Töitä tehdään yhdeksän hengen talkooporukalla ja valmista pitäisi olla jo puolentoista vuoden kuluttua.

- Osia on haalittu ympäri Suomea ja edelleen on haussa muun muassa istuimia. Kaikki, jotka tuntevat omistavansa DC-kakkosen osia, voivat ottaa yhteyttä, kehottaa Kari Kärkkäinen Ilmasotakoulun killasta.

Kone on alunperin tehty matkustajakoneeksi, mutta Suomeen se tuli talvisodan aikana pommikoneeksi muutettuna.

- Tällä tehtiin maaliskuussa 1940 ainoa pommitusreissu, ja sieltäkin tultiin takaisin yhdellä moottorilla. Toinen moottori leikkasi kiinni öljytyshäiriön takia. Onneksi loppu nuo pommitushommat siihen, olisi voitu menettää hyvä kone, kertoo entisöintiryhmän vetäjä Hannu Valtonen Ilmasotakoulun killasta.

Jatkosodassa kone toimi kuljetustehtävissä ja myöhemmin sitä käytettiin muun muassa kartoituslennoilla. Koneen perämiehenä toiminut lentomestari Pentti Tuisku muistaa Hanssin-Jukan hyvin.

- Se oli tietysti helppo lentää, samanlainen kuin oli sotakoneeni Bristol Blenheim.

Sodan jälkeen koneessa pidettiin kahvilaa Hämeenlinnassa parikymmentä vuotta. Koneita tehtiin alunperinkin vain 156 kappaletta.

Lue seuraavaksi