Kaksi sudanilaista kapinnallisjohtajaa Haagin tuomioistuimeen

Kapinallisjohtajat saapuivat Haagin kansainväliseeen rikostuomioistuimeen vapaaehtoisesti. Heidän tapauksensa on neljäs ICC:n tutkinta Darfurin väkivaltaisuuksista.

Abdallah Banda Nourainia ja Saleh Mohammed Jerbo Jamusia epäillään tuhannen hengen kapinallisjoukon johtamisesta Afrikan Unionin rauhanturvajoukkoja vastaan syyskuussa 2007 darfurissa, Länsi-Sudanissa.

Hyökkäyksessä kuoli 12 rauhanturvaajaa ja kahdeksan loukkaantui. Kapinalliset tuhosivat tahallaan paljon rauhanturvaajien varustusta.

Molemmat kapinallisjohtajat saapuivat Kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen Haagiin vapaaehtoisesti keskiviikkona. Oikeus kuulee heitä torstaina.

Tapaus on neljäs Darfurin joukkomurhia koskeva tutkinta ICC:ssä. Pidätysmääräys on annettu mm. Sudanin presidentille Omar al-Beshirille, joka on ensimmäinen ICC:n vangitsemismääräyksen saanut valtionpäämies. Hän ei kuitenkaan aio antautuia Haagiin, vaan pitää syytöksiä lännen salaliittona hänen hallintoaan vastaan.

YK:n mukaan Darfurin sodassa on kuollut 300 000 ihmistä vuoden 2003 jälkeen, ja lähes 3 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan väkivallan ajamina. Sudanin hallitus väittää, että kuolleita on vain 10 000.

ICC on maailman ainoa pysyvä kansainvälinen tuomioistuin, missä tuomitaan kansanmurhiin, sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyneitä ihmisiä. Tuomioistuin perustettiin vuonna 2002, ja se otti kolme vuotta myöhemmin Darfurin rikokset tutkittavikseen YK:n turvallisuusneuvoston pyynnöstä.