Keuhkosyöpä useimpien syöpäkuolemien syy

Yleisin kuolemaan johtava syöpä on edelleen keuhkosyöpä. Vuonna 2008 siihen menehtyi liki 2 000 suomalaista. Yleisimmät suomalaisten sairastamat syövät ovat kuitenkin rintasyöpä ja eturauhassyöpä.

Kotimaa
Röntgenkuva kasvaimesta rinnassa
Rintasyöpä on kiilannut jälleen eturauhassyövän ohi yleisimpänä syöpänä. Tavallisin kuolemaan johtava syöpä on edelleen keuhkosyöpä

Vaikka rintasyöpä onkin yleisin syöpä Suomessa, keuhkosyöpä on kuolinsyiden kärjessä. Vuonna 2008 rintasyöpään sairastui 4 340 ja menehtyi noin 820 suomalaista. Keuhkosyöpään taas sairastui hieman yli 2 300 ihmistä ja menehtyi lähes 2 000.

Naisten osuus keuhkosyöpään sairastuneiden joukossa kasvaa. Tämä selittyy lähes yksinomaan naisten tupakoinnin lisääntymisellä, kertoo Syöpäjärjestöjen viestintäpäällikkö Satu Lipponen.

Miesten yleisimmät syövät vuonna 2008 olivat eturauhasen syöpä, keuhkosyöpä ja paksusuolensyöpä. Naisten yleisimmät syövät olivat rintasyöpä, paksusuolen syöpä ja kohdunrungon syöpä. Mahasyöpään ja kohdunkaulan syöpään sen sijaan sairastui aiempaa harvempi.

Lipposen mukaan syöpätapausten määrä kasvaa tulevaisuudessa väestön ikääntyessä. Nyt syövän on kokenut jossakin vaiheessa elämäänsä noin 215 000 suomalaista.

Kaikkiaan 27 609 suomalaista sai vuonna 2008 kuulla sairastavansa syöpää. Määrä on kasvussa, sillä vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 26 167.

Lähteet: YLE Uutiset