Espanja heikentää irtisanomissuojaa

Espanjan hallitus on määrännyt asetuksella kiistellyn työelämän uudistuksen. Ammattijärjestöt neuvottelivat uudistuksesta hallituksen kanssa kaksi vuotta löytämättä yhteisymmärrystä. Ammattiliitot ovat julistaneet yleislakon syksyksi.

Ulkomaat

Espanjassa on ollut Euroopan vahvin irtisanomissuoja. Vakituisessa työpaikassa olevan työntekijän irtisanomispalkka on tähän asti kasvanut 45:n päivän palkalla joka vuosi. Pitkäaikainen työntekijä on voinut irtisanomistilanteessa saada mukaansa korkeintaan kolmen ja puolen vuoden palkan.

Sosialistihallituksen uuden esityksen mukaan irtisanomispalkkaa kertyy 33 päivän verran vuodessa.

Vahva irtisanomissuoja on johtanut siihen, että espanjalaiset työnantajat ovat välttäneet vakituisten työntekijöiden palkkaamista. Pätkätyöntekijöiden määrä onkin kasvanut Espanjassa nopeasti. Pätkätyöläisillä ei ole irtisanomissuojaa lainkaan.

Vahvaa irtisanomissuojaa on usein syytetty myös korkeasta työttömyydestä. Espanjassa on 20 prosentin työttömyys, EU:n korkein Latvian jälkeen.

-Tämä on yksi Espanjan lähihistorian tärkeimmistä uudistuksista, perusteli varapääministeri Maria Teresa de la Vega hallituksen päätöstä. Hallituksen tavoitteena on tehdä irtisanomisesta nykyistä helpompaa ja halvempaa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on vähentää pätkätöitä ja lisätä vakituisia työpaikkoja.

Uudistus on vielä hyväksyttävä Espanjan parlamentissa, missä hallituksella ei ole enemmistöä takanaan.

Ammattiliitot torjuvat jyrkästi irtisanomissuojan heikentämisen. Tärkeimmät ammattiliitot ovat julistaneet syyskuun 29:nnen päivän yleislakkopäiväksi.

Työmarkkinauudistuksesta arvellaan tulevan José Luis Rodríguez Zapateron hallituksen koetinkivi; oikeistolainen kansanpuolue on jo vaatinut hallituksen eroa, ja ay-liike on lähtenyt vahvasti eri polulle sosialistipuolueen pääministerin kanssa.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset