Teerijärvellä luotetaan lähimmäiseen

Vaikka kukkakauppa olisi jo kiinni, teerijärveläiset voivat tehdä ostoksensa. Myymälän tuulikaapista löytyy valmiita kimppuja, jotka voi maksaa tasarahalla lippaaseen. Rahaton kirjaa ostoksensa vihkoon ja palaa asiaan myöhemmin.

Teerijärvi
Teerijärveläinen kukkakauppayrittäjä Marit Kolam asettelemassa kimppuja itsepalveluhyllylle.
YLE / Raila Paavola

Yrittäjä Marit Kolam Teerijärven kukka- ja hautaustoimistosta on uskonut teerijärveläisten rehellisyyteen jo 25 vuotta – eikä suotta.

- Ihmiset kyllä maksavat ostoksensa. Moni hakee kimpun ja soittaa seuraavana päivänä, että otin ja tulen maksamaan. Toiset pirauttavat, etteivät ehdi kauppaan ja pyytävät tekemään tietynlaisen kimpun, joka sitten löytyy nimellä varustettuna tuulikaapista, kertoo Kolam.

Täysin lintukoto ei Kruunupyyn Teerijärvikään ole. Joskus on esimerkiksi kassalipas revitty seinästä.

- Pitkäkyntiset ovat kyllä olleet muita kuin teerijärveläisiä, uskoo yrittäjä.

Jos varastaminen yleistyisi, Marit Kolam lopettaisi itsepalvelumyynnin välittömästi. Asiakkaiden rehellisyyttä tallentaa myös valvontakamera.

Helppo ja nopea

Tuulikaapista löytyy kesällä esimerkiksi erilaisia ruusu-, neilikka- ja krysanteemikimppuja. Seinillä roikkuu nauhoja ja pusseja paketointia varten. Talveksi varataan sanomalehtiä ja jouluksi lisähyllyjä jouluasetelmia varten.

- Kimppujen hinnat alkavat tällä kertaa 7,5 eurosta. Valtaosa on kympin kimppuja. Itsepalvelumyynnissä onkin tärkeää, ettei ole liian monia hintoja, Kolam kertoo.

Teerijärveläiset arvostavat palveluaan. Palaute on kiittävää ja tuulikaappimyymälä monen kiireisen pelastus.

- Ovi vain pitäisi muistaa laittaa kunnolla kiinni, että kukat pärjäävät paremmin, kauppias toivoo.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa