1. yle.fi
  2. Uutiset

Rauhankyyhkyt katoavat Taipaleenjoelle

Taipaleenjoki-oopperassa esiintyy rauhankyyhkyinä joukko nurmolaisia viestikyyhkyjä. Harjoituksissa ja ennakkonäytöksessä on huomattu, että kyyhkysten kotiinlento kestää odotettua pidempään.

kyyhkylinnut
Oopperareissulla kadonneet kyyhkyset palailevat vähitellen kotiin.
YLE Pohjanmaa

Taipaleenjoki on Ilmajoen Musiikkijuhlien kesän uutuusooppera. Kotimaisten laulajatähtien lisäksi lavalla nähdään tiettävästi ensikertaa myös kyyhkysiä. Nurmolaiskyyhkysilä on oopperassa näkyvä rooli.

Harjoitus tekee mestarit

Nurmolaistalon pihalla on kolme kyyhkyslakkaa, joista yhden asukit pääsevät tänä kesänä tekemään oikeita töitä.

- Viestikyyhkyjenhän kuuluu tehdä töitä, kertoo kyyhkysten emäntä Signe Ahokas.

Lisäksi Ahokkailla on belgradinkyyhkyjä, jotka lentävät korkeutta ja valkoisia Pyhän Hengen kyyhkyjä, jotka vain lehahtavat lentoon, mutta eivät kykene matkalentoon.

Ilmajoen Musiikkijuhlien Taipaleenjoki-oopperassa viestikyyhkysparvi lehahtaa taivaalle rauhantuojana. Kuten artisteilla ikään, myös kyyhkysillä ensi-iltaa on edeltänyt harjoittelujakso.

- Ensin kyyhkyset lähetettiin matkaan 5 kilometrin päästä ja ne lensivät hyvin kotiin, 25 kilometrin päästä lähetetystä 20 kyyhkysen joukosta on kuitenkin vielä puolet kateissa, suree Ahokas.

- Osa tuon parven vanhemmista kyyhkysistä on alun perin asunut Helsingin lähistöllä, joten ehkä ne lensivät sinnepäin, arvelee omistaja ja muistuttaa, että kyyhkyset lentävät aina sinne, mitä pitävät kotinaan.

Kyyhkyjä katoaa matkalle

Kussakin Taipaleenjoki-oopperan esityksessä taivaalle päästetään lintuja "nätin parven" verran. Alun perin oopperatähtiä oli noin seitsemänkymmentä, nyt luku on kutistunut neljäänkymmeneen kyyhkysten viipyessä matkallaan.

- Ilmeisesti ne hämärän tullen yöpyvät matkan varrella ja lentävät kotiin sitten herätessään, arvelee SIgne Ahokas.

- Ne, joilla on poikasia, tulevat kyllä nopeasti, Ahokas naurahtaa.

Lintu on aina lintu, joten kyyhkysparven kotiin komentaminenkaan ei auta.

- Olemme laittaneet kyyhkyslakkaan herkkuruokaakin, mutta eivät ne siitä juuri ymmärrä, Signe Ahokas kertoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi