1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuuska huulessa ei pussailla

Suomessa kunnostaan huolehtivat urheilijapojat käyttävät eniten nuuskaa. Käyttö on kuitenkin suomalaisten keskuudessa jopa vähentynyt. Päätös lopettamiseen voi syntyä esimerkiksi vedonlyönnin seurauksena tai tyttöystävän pyynnöstä.

nuuska
Nuuskaaja
Yle

Suomessa nuuskaa käyttävät yleisimmin 25–34-vuotiaat miehet. Kaikista aikuisista vain yhdestä kolmeen prosenttia käyttää nuuskaa, ja naisten nuuskan käyttö on yhä harvinaista. Jokainen nuuskankäyttäjä on kuitenkin liikaa, toteaa opiskelijoiden terveydenhoitaja Heidi Lamberg.

- Monet nuoret luulevat edelleen, että nuuskankäyttö ei ole kovin haitallista.

Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhoitaja Lamberg toivoo, että nuuskankäytön haittoja tuotaisiin enemmänkin esille. Lamberg on huomannut, että jo lyhyellä aikavälillä nuuska nostaa verenpainetta ja aiheuttaa ongelmia suun limakalvolla.

Nuuska ei sovi urheilijalle

Nuuskankäyttö alkaa usein joukkuetovereiden ja muiden ystävien esimerkistä. Lambergin kokemuksen mukaan eniten nuuskaa käyttävät urheilevat tai muutenkin kunnostaan huolta pitävät nuoret.

- Monet urheilijat perustelevat käyttöään sillä, että esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen se rauhoittaa ja jatkaa urheilusta saatavaa hyvänolontunnetta.

Kyse voi olla kuitenkin vain lievitys vierotusoireille, jotka ovat ehtineet syntyä urheilusuorituksen aikana. Myöskään tupakan haittavaikutuksiin vertaaminen ei ole hyvä perustelu nuuskankäytölle.

- Monet ajattelevat, että ainoastaan tupakka heikentää hapenottokykyä. Nuuska vaikuttaa kuitenkin verenkiertoon, ja sitä kautta aiheuttaa haittaa urheilijoille, Lamberg kertoo.

Monta hyvää syytä lopettaa

Harva nuuskankäyttäjä tulee ajatelleeksi terveyshaittoja. Päätös lopettaa syntyykin usein muista syistä. Esimerkiksi ulkonäkö voi olla peruste lopettamiseen.

- Jos vastaanotolleni on tullut opiskelija nuuska huulessa, olen sanonut hänelle, että katsopa peilistä, kuinka typerältä näytät, Lamberg kertoo.

Toisille lopettamispäätös tulee läheisten ihmisten tuesta tai painostuksesta. Lambergin mielestä esimerkiksi veto kavereiden kanssa voi olla hyvä tilaisuus näyttää, että pystyy lopettamaan.

- Moni on lopettanut, kun tyttöystävä on sanonut, ettei suostu pussailemaan nuuskankäyttäjää, hymyilee Lamberg.

Lähteet: YLE Tampere / Karoliina Kantola

Lue seuraavaksi