1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Miesten vuoro (elokuva)

Miesten vuoron saunojat Sodankylässä

Sodankylän elokuvajuhlilla nähdään torstaina muun muassa dokumenttielokuva Miesten vuoro. Osalla yleisöstä on mahdollisuus saunoa karavaanisaunassa elokuvan päähenkilöiden kanssa. Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen elokuva on ollut menestys ja päihittänyt esimerkiksi viime vuoden Oscar-voittajan.

Kuva: October Oy

Tampereen elokuvajuhlilta Miesten vuoro pokkasi sekä Risto Jarva-palkinnon että yleisöpalkinnon, Visions du Réel-festivaaleilla Sveitsissä elokuva palkittiin Interreligious Jury-palkinnolla ja Israelin DocAviv-festivaaleilla se voitti pääpalkinnon. Voitto tuli myös arvostetulta Varsovan Planet Doc-festivaalilta.

- Varsovassa kilpailivat tämän hetken kymmenen kovinta dokumenttielokuvaa, mukaan lukien viime vuoden Oscar-voittaja. Seuraavaksi mennään Irlantiin ja Washingtonin Silverdoc-festareille eli elokuva kiertää hyvin. Aivan hieno juttu, Joonas Berghäll toteaa.

Festivaalien lisäksi elokuva on päässyt teatterilevitykseen Ruotsissa, Norjassa ja Puolassa. Kotimaassaan Miesten vuoro on ollut menestys.

- Teattereissa on myyty jo yli 23 000 lippua ja elokuva on kohta historian kolmanneksi katsotuin dokumenttielokuva Suomessa, Berhäll toteaa.

Saunadokumentin aiheet universaalit

Miesten vuoro-elokuvaa kuvattiin saunoissa ympäri Suomea. Lauteilla istuvat miehet avautuvat syvimmistä tunteistaan ja ohjaajien mielestä elokuva menestyy juuri rehellisyytensä vuoksi.

- Sauna on varmasti jo itsessään eksoottinen joissakin maissa, mutta uskon, että elokuvan menestys maailmalla pohjautuu aiheen yleisinhimillisyyteen, Mika Hotakainen sanoo.

- Monesti suomalaiset yrittävät olla jotain muuta kuin ovat ja mä uskon, että parhaiten menestyy kun on rehellisesti oma itsensä, kemiläislähtöinen Berghäll toteaa.

Saunamatkailua Suomeen

Matkalehti ennusti taannoin Miesten vuoron menestyksen ennakoivan Suomeen saunamatkailun kansainvälistä buumia. Ohjaajat myöntävät, että varsinkin erikoisemmat saunat ovat herättäneet hilpeyttä ulkomailla.

- Ulkomaisilla festivaaleilla tulee toistuvasti kyselyjä varsinkin näistä erikoisemmista saunoista. Kun olen maininnut Pohjanmaalla vuosittain järjestettävistä liikuteltavien saunojen kokoontumisajoista, on se herättänyt suunnatonta kiinnostusta. Voi olla, että jokunen turistikin sieltä rantautuu, Hotakainen kertoo.

Miesten vuoro-elokuvan päähenkilöitä saapuu Sodankylän elokuvajuhlien näytökseen ympäri Lappia. Karavaanisauna köröttelee paikan päälle Saariselältä. Elokuva esitetään isossa teltassa kello 17.30.