Ylen kirjallisuustoimittaja: Oksasen potkut näpäytys kustannustoimittajalle

Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen mukaan Sofi Oksasen lähtöön WSOY:lta vaikutti myös yhtiön sisäinen valtataistelu. Puttonen nostaa esiin Oksasen kustannustoimittaja Harri Haanpään, jonka vaikutusvalta kismittää WSOY:n johtoa.

Kuva: YLE

Yhtiön johto reagoi tilanteeseen keväällä siirtämällä Harri Haanpään syrjään kustannuspäällikön paikalta kustannustoimittajaksi.

- Väitän, että kiista on enemmänkin Haanpään ja toimitusjohtaja Anna Baijarsin välinen, kuin Baijarsin ja Sofi Oksasen, sanoo Ylen Aamu-Tv:ssä vieraillu Puttonen.

Haanpäällä on oma vankka tallinsa yhtiön kirjailijoissa. - Tällainen "valtio valtion sisällä" on ollut WSOY:n kannalta hankala tilanne. Tämä voi olla eräänlainen huomautus Harri Haanpäälle, että näin eivät voi asiat jatkua, Puttonen kertoo.

Jatkuvat henkilöstömuutokset rassaavat

Oksasen kanssa puhelimessa keskustellut Puttonen muistuttaa, että kirjailija itse on ollut harmissaan yhtiön henkilöstöpolitiikasta.

- Jos on lukenut Puhdistus -kirjan, on helppo ymmärtää, miksi Sofi Oksanen ei siedä ihmisten kohtelemista kaltoin. Uskon, että Sofi Oksanen on näin periaatteellinen kirjailija, Puttonen sanoo. Hänen mukaansa Oksanen ei välttämättä ole viimeinen kustantajaa vaihtava menestyskirjailija.

- Myös Tammelta on lähtenyt porukkaa pois, ja kirjailijat kritisoivat yhtiön toimintatapoja. Koko alalla työvoiman karsinta on ollut todella rajua, Puttonen sanoo. Viime vuonna kustannusyhtiöstä irtisanottiin noin sata henkeä ja irtisanomisten arvellaan jatkuvan edelleen.

Kustantajaa vaihdettu ennenkin

Oksanen on jo tiettävästi neuvotellut useiden kustantamojen kanssa. Puttosen mukaan hän pärjäisi tarpeen tullen myös ilman kustantajaa.

- Oksasen kansainvälisiä oikeuksia hoitaa jo nyt yksityinen agentti, eikä ole mahdotonta, että näin tapahtuisi myös kotimaassa. Kirjailijat eivät enää ole niin sidottuja yhteen taloon, Puttonen toteaa.

Historiasta löytyy toinenkin esimerkki WSOY:n jättäneestä suuresta nimestä - Frans Emil Sillanpää lähti Otavalle vuonna 1929, sillä Otava suostui maksamaan Sillanpään velat.

- Sitten tuli Nuorena nukkunut sekä Ihmiset suviyössä. Ja Nobel-palkinto, Puttonen hymähtää.