Kirjailijaliitto: Kustannusala on turbulenssissa

Suomen kirjalilijaliitto ei pidä kirjailija Sofi Oksasen ja WSOY:n eilistä sopimuksenpurkua kovinkaan tavattomana. Liiton mukaan kirjankustannusala on muuttunut, ja on harvinaista, että kirjailija pysyy yhden kustantajan leivissä koko uransa. Sofi Oksanen kertoi tiistaina YLE Uutisille saaneensa jo useita yhteydenottopyyntöjä eri kustantamoilta.

Menestyskirjailija Sofi Oksasen ja kustannusosakeyhtiö WSOY:n välit menivät tiistaina lopullisesti poikki, kun WSOY ilmoitti illalla, ettei se enää kustanna Oksasen teoksia. Syyksi sanottiin molemminpuolisen kunnioituksen ja luottamuksen puute. WSOY:n ja Oksasen välit ovat olleet viileät jo viime syksystä lähtien.

- Se on käynyt selväksi, että uusi johto ei ole kiinnostunut hirvittävän paljon keskustelemaan avoimin mielin talon tilanteesta. Mieluummin keskitytään sisustusratkaisuihin ja muihin rahaa vieviin projekteihin ja pistetään samaan aikaan ihmisiä pihalle, Oksanen tilitti.

WSOY:n kanta oli, että sopimus purettiin luottamuspulan vuoksi.

- Kustantajan ja kirjailijan välisen suhteen pitäisi olla sellainen, että se edustaa molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta. Tämä on sellainen päätös, jota olemme harkinneet todella pitkään, ja se on ollut erittäin vaikea päätös, mutta nykytilanteessa me koemme sen valitettavasti ainoaksi mahdolliseksi, sanoi toimitusjohtaja Anna Baijars.

Kustannusala on turbulenssissa

Suomen kirjailijaliiton mielestä tapaus ei ollut lainkaan yllättävä, vaan pikemminkin osoitus siitä millaisessa murroksessa kirjankustantaminen nykyään on. Kirjalilijaliiton puheenjohtajan Tuula-Liina Variksen mukaan ei voida olettaa kirjailijan pysyvän yhden kustantajan leivissä koko uraansa.

- Tämä ei ole ollenkaan harvinaista nykyään. Koko kustannusmaailma on aikamoisessa turbulenssissa, ja se kuuluu turvalliseen menneisyyteen, että kun kirjailija meni jonkun kustantajan talliin, hän pysyi siellä ja oli hirveä uutinen, jos vaihtoi kustantajaa. Nykyään sitä tapahtuu hyvin paljon, molemmin puolin varmaan. Sopimukset tehdään jokaista kirjaa varten erikseen, eikä ole juridista työntekijä-työnantaja-suhdetta. Nykyään sekin on tavallista, että kirjoittaa usemmalle kustantajalle.

Kirjankustannus ei ole makkarantuotantoa

Modernisoituminen on Variksen mukaan väistämätöntä kustannusalalle, mutta hän toivoo, että bisnesorientoituneessa kustantamisessakin kirjailijan ja kustantajan välisiin suhteisiin kiinnitettäisiin huomiota.

- Ettei kuviteltaisi, että kirjailija on vain joku tavarantoimittaja, joka tuo tavaraa ja on budjetissa kuluerä, joka pitää saada laskemaan mahdollisimman alas. Näin ei voida kirjankustantamisessa toimia. Siellä ei tuoteta mitään tasalaatuista makkaraa, vaan hyvin yksilöllisiä kulttuurituotteita, ja se edellyttäisi yksilöllistä ymmärystä ja suhteita myös. Toivoa sopii, ettei bisnesajattelu jyrää sillä tavalla, että menisi se ymmärrys kirjailijasta ja hänen tekemisensä tärkeydestä, Varis sanoo.

Oksaselle on luvassa uusi kustantamo

Itse Sofi Oksanen oli tiistaina tapahtuneesta lähinnä helpottunut.

- Ei tarvitse koko ajan seurata WSOY:n mämmäröintiä ja yrittää selvittää niitä sotkuja. Odotan, että pääsen jatkamaan kirjoitustyötäni uuden kustantamon kanssa. Olen saanut jo aiemmin lukuisia yhteydenottopyyntöjä eri kustantamoilta, että ihan varmasti hyvä talo ja ihan varmasti rauhallisempi löytyy aika nopeasti, Oksanen sanoo.