Korkein oikeus piti Ruususen tuomion ennallaan

Korkein oikeus on tuominnut Susan Ruususen sekä kustantaja Kari Ojalan sakkoihin pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämää loukkaavasta tietojen levittämisestä. Aiemmin myös hovioikeus oli päätynyt tuomion kannalle. Ruusunen saattaa valittaa KKO:n päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Vanhanen on päätökseen tyytyväinen.

Kotimaa
Susan Ruusunen keskusteli puhelimessa oikeuden istunnon jälkeen tammikuussa. Pääministerin morsian -kirjan kustantanut Kari Ojala sai kovemman sakkotuomion.YLE

Pääministerin morsian -kirjan kirjoittanut Susan Ruusunen ja sen kustantanut Kari Ojala tuomittiin aiemmin myös Helsingin hovioikeudessa yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoihin. Ruusunen sai 20 päiväsakkoa. Ojala tuomittiin 60 päiväsakon lisäksi maksamaan pääministeri Vanhaselle 1 000 euroa henkisistä kärsimyksistä. Korkein oikeus piti sakkotuomiot sekä vahingonkorvaukset ennallaan.

KKO perusteli päätöstä sillä, että kirjassa oli julkaistu pääministeri Vanhasen yksityiselämän ydinalueelle sukupuolielämään ja intiimiteettiin liittyviä tietoja. Muiden tietojen osalta syyte hylättiin.

KKO:n mukaan Euroopan ihmisoikeussopimuksessa turvattu yksityiselämän suoja koskee myös politiikassa ja yhteiskunnallisissa johtotehtävissä toimivia henkilöitä.

Ruusunen saattaa ryhtyä jatkotoimiin

Susan Ruusunen oli pettynyt KKO:n päätökseen.

- Olen hyvin pettynyt, sananvapautta ei mielestäni pidä voida rajoittaa. Tässähän ei ollut kyse kunnianloukkauksesta, vaan sananvapaudesta, sanoo Ruusunen YLE Uutisille.

- Olen keskustellut asianajajani kanssa tämän jutun viemisestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Pohdimme hyvin vakavasti tätä vaihtoehtoa, Ruusunen toteaa.

Ruususen asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan Ruusunen ei halunnut loukata kirjallaan Vanhasta eikä Ruusunen ole koskaan mieltänyt, että hän kirjoittaessaan omasta elämästään syyllistyisi rikokseen.

Johtavankin poliitikon yksityiselämällä suoja

KKO totesi, että Vanhasen asema pääministerinä merkitsi sitä, että hänen yksityiselämänsä suoja oli suppeampi kuin yksityishenkilöllä. Päätöksen mukaan johtavankaan poliitikon yksityiselämä ei voi kuitenkaan jäädä suojaa vaille.

Ojala ja Ruusunen hakivat KKO:ssa muutosta hovioikeuden tuomioon ja vaativat syytteiden hylkäämistä. Syyttäjä puolestaan vaati tuomion koventamista.

Pääministerin morsian on vuonna 2007 julkaistu paljastuskirja Ruususen ja Vanhasen muutaman vuoden takaisesta parisuhteesta.

Lähteet: YLE Uutiset