Oikeuskansleri: Ydinvoiman lupaesitysten valmistelija oli jäävi

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pitää työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtajaa Taisto Turusta jäävinä ydinenergiapäätöksissä. Oikeuskansleri ei kommentoi päätöksen merkitystä ydinvoimaluville.

Kotimaa
Ylijohtaja Taisto Turunen Ajankohtaisessa kakkosessa
YLE

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan viranomaistoiminnan puolueettomuus vaarantui, sillä Turunen oli teräsyhtiö Outokummun hallituksessa perustamassa Fennovoimaa samaan aikaan kuin hän johti valtion energiapolitiikkaa.

Jonkan mukaan kyseessä oli tilanne, johon aikaisempi valtio-omisteisten yhtiöiden omistajaohjaustehtävien järjestäminen ministeriöittäin saattoi pahimmillaan johtaa. Nykyisin vastaavanlainen esteellisyysasetelma ei ole enää mahdollinen, sillä valtio-omisteisten yhtiöiden omistajaohjaus on eriytetty.

Oikeuskansleri katsoo kuitenkin, ettei hänellä ole oikeudellisia perusteita ryhtyä asiassa julkilausuman lisäksi muihin toimenpiteisiin.

Jonkka ryhtyi selvittämään asiaa toukokuussa sen jälkeen, kun YLEn Ajankohtainen kakkonen oli herättänyt kysymyksen Turusen jääviydestä. Työ- ja elinkeinoministeriö tyrmäsi epäilyt energiavirkamiehensä esteellisyydestä.

Epäilyt eivät ole kangistaneet päätösprosessia ydinvoiman lisärakentamisesta. Eduskunta äänestää ydinvoimaluvista heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Lähteet: YLE Uutiset