Suomenlinnan kesänäytelmä käsittelee miehistä ristiriitaa

Suomenlinnan kesäteatterissa saa keskiviikkona ensi-iltansa klassikkonäytelmä Cyrano de Bergerac. Vaikka näytelmä sijoittuu 1600-luvun sotatantereelle, se kuvaa myös nykymiesten ristiriitaa herkkyyden ja ulkoisten paineiden välissä.

Kuva: YLE

Ranskalaisen Edmond Rostandin näytelmä kertoo sotasankarin herkästä puolesta. Päähenkilöllä Cyranolla on ylitsepääsemätön kompleksi suuresta nenästään.

Näytelmän on ohjannut Pertti Sveholm.

– Teos tutkii miehistä ristiriitaa: ulkoista miehuutta, johon kuuluu miekan kalske, mutta myös sisäistä puolta, johon kuuluvat runollisuus ja herkkyys, Sveholm sanoo.

Nenänsä takia Cyrano ei uskalla tunnustaa rakkauttaan unelmiensa Roxanelle. Hän päätyy kirjoittamaan rakkausrunoja mielitietylleen kilpakosijansa puolesta. Cyrano vaikenee omasta rakkaudestaan kuolemaansa asti.

– Cyranossa on ristiriita äijyyden ja hyvyyden sekä kauneudenkaipuun välillä. Tämä ristiriita koskettaa myös nykyään, toteaa Sveholm.

Ääripäiden miestä on kiitollista näytellä

Suomenlinnassa esitettävä näytelmä on Ryhmäteatterin tuotanto. Se, että esitettäväksi valikoitui teos vuodelta 1897, johtuu Sveholmin mukaan intuitiosta:

– Etsin näytelmää, joka sopii linnoitukseen. Valinta oli helppo, kun törmäsin tähän.

Sveholmista Cyrano tarjoaa tarpeeksi haastetta näyttelijöille ja puhuttelee myös nykykatsojaa.

Pääroolissa nähtävä Carl-Kristian Rundman pitää Cyranon ristiriitaisuutta näyttelijän kannalta kiitollisena ja haastavana.

– Ymmärrän hyvin Cyranota, hänen tuskaansa ja murhettaan, mutta myös iloisia puolia. Hänhän on hyvin karnevalistinen hahmo, ainakin meidän tulkinnassamme, Rundman sanoo.