Oksanen arvostelee ankarasti WSOY:n johtoa

Kirjailija Sofi Oksanen arvostelee suorasukaisesti sopimuksensa irtisanoneen kustantajan WSOY:n toimintaa. WSOY ilmoitti tiistaina, ettei se jatkossa kustanna kirjailija Sofi Oksasen uusia teoksia. Kustantamon toimitusjohtaja Anna Baijars antaa ymmärtää, että sopimus purettiin luottamuspulan vuoksi.

Sofi Oksanen
WSOY on sanonut irti kustannussopimuksensa Sofi Oksasen kanssa.

Baijars muistuttaa, että kustantajan ja kirjailijan suhteen on oltava sellainen, että se edustaa molemminpuolista luottamusta.

- Tämä on sellainen päätös, jota olemme harkinneet todella pitkään. Se on ollut erittäin vaikea päätös, mutta nykytilanteessa koemme sen valitettavasti ainoaksi mahdolliseksi, Baijars toteaa YLE Uutisille.

- Sofi Oksanen on erinomainen kirjailija ja toivotamme menestystä hänen tuleville teoksilleen, Baijars muotoili aiemmin tiistaina lähetetyssä tiedotteessa.

Oksanen lataa täyslaidallisen

YLE Uutisten tavoittama kirjailija sanoo, ettei hän voi tietää Baijarsin aivoituksista, joten sopimuksen purkamisen syytä on hankala sanoa. Oksanen kuitenkin kuvailee oloaan helpottuneeksi.

- On ollut puhetta sopimusrikkomuksista, joihin WSOY on syyllistynyt ja joita toimitusjohtaja Baijars ei ole ollut halukas korjaamaan, Oksanen muotoilee.

- Odotan, että pääsisin jatkamaan kirjoitustyötäni uuden kustantamon kanssa. Olen saanut jo aiemmin lukuisia yhteydenottopyyntöjä eri kustantamoilta, joten ihan varmasti hyvä ja rauhallisempi talo löytyy, arvelee Oksanen.

"Työntekijöitä kohdeltu rumasti"

- WSOY ei ole ollut viime vuosina rauhallinen kustantamo tai kustantamo, jossa olisi ollut helppo keskittyä itse työntekoon. Tämä koskee niin kirjailijoita kuin työtekijöitäkin, Oksanen sanoo.

Oksanen muistuttaa, että jo vuonna 2008 WSOY:ta ravisteli kriisi, jolloin kustantamosta lähti lukuisia kirjailijoita. Myös Siltalan veljekset perustivat tuolloin oman kustantamonsa. Sen jälkeen tilanne ei Oksasen mukaan ole mainittavammin rauhoittunut.

- Sieltä lähtee jatkuvasti porukkaa edestakaisin, mikä tekee työnteon kirjailijan kannalta vähän hankalaksi; ei ole henkilöitä, joista tietäisi, ovatko he töissä enää kuukauden päästä, kuvailee Oksanen.

- Nythän siellä on käynnissä yt-neuvottelut, ja työntekijöitä on kohdeltu todella rumasti ja ikävästi. Sellaista on ollut kirjailijana hyvin ikävä katsoa, Oksanen valittelee.

Kyse uuden johdon toimintatavoista

- He [uusi johto] ovat kärjistäneet asioita varsin runsaasti. Jos puhun itsestäni, voin sanoa, että siellä halutaan kovin mittavia leikkauksia. Siinä tilanteessa on vähän erikoista, että ensi ja seuraavana vuonna ilmestyviä kirjojani ei haluta julkaista. Mutta ei se mitään. Löydän varmasti rauhallisemman talon. Säästyy sitten energiaa muulle tekemiselle, Oksanen kertoo.

Lokakuinen julkilausuma vaikuttaa tilanteeseen

- On käynyt selväksi, että uusi johto ei ole kiinnostunut hirveän paljon keskustelemaan avoimin mielin talon tilanteesta. Mieluummin keskitytään sisustusratkaisuihin ja muihin rahaa vieviin projekteihin ja pistetään ihmisiä pihalle, Oksanen tuhahtaa.

Hyvä johto on Oksasen mukaan sellainen, joka osaa delegoida ja hoitaa kustantamonsa ja kirjallisuuden puolta. Se ei Oksasen mielestä tällä hetkellä ole tilanne WSOY:llä.

Helpottaa tilannetta ja kirjailijan työtä

Oksanen ei silti harmittele WSOY:n ratkaisua.

- Ei tarvitse koko ajan seurata WSOY:n mämmäröintiä ja yrittää selvittää niitä sotkuja, hän toteaa.

Oksanen odottaa, että työ jatkuu rauhallisemmissa merkeissä.

- Odotan sitä ja sitä, että pystyy solmimaan luotettavia ja pitkäaikaisia siteitä tulevan kustantamon henkilökuntaan.

WSOY on kustantanut Sofi Oksasen teokset Stalinin lehmät (2003), Baby Jane (2005), Puhdistus WSOY:n näytelmäkirjasarja (2007) ja Puhdistus (2008). Lisäksi Oksanen on toimittanut yhdessä Imbi Pajun kanssa teoksen Kaiken takana oli pelko (2009). Näiden teosten osalta yhteistyö jatkuu voimassaolevien sopimusten mukaisesti.

Sofi Oksasen romaani Puhdistus on kerännyt useita palkintoja. Kirjailija sai romaanistaan Finlandia-palkinnon vuonna 2008 ja Runeberg-palkinnon 2009. Lisäksi Puhdistus toi Oksaselle Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010.

Kirjailija Sofi Oksanen on aikaisemmin herättänyt kohua arvostelemalla WSOY:n johtoa Helsingin Sanomissa ilmestyneissä kolumneissaan.