Joukko miljardöörejä antaa puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen

Microsoftin perustaja Bill Gates ja sijoittaja Warren Buffet ovat käynnistäneet kampanjan, jossa houkutellaan miljardöörejä lahjoittamaan puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Heti kättelyssä kampanjaan lähti mukaan neljä huippurikasta yritysjohtajaa.

Ulkomaat
Bill Gates hymyilee kahden etualalla olevan epäselvän ihmishahmon välistä.
Kuvassa oleva Bill Gates on kutsunut kampanjaan mukaan satoja yhdysvaltalaisia miljardöörejä.EPA / Shawn Thew

Gates ja Buffet kutsuvat keskiviikkona esiteltyyn kampanjaansa mukaan satoja yhdysvaltalaisia miljardöörejä. Kuluneen vuoden aikana he ovat esitelleet hyväntekeväisyysideansa päivällisen ääressä kymmenille rikkaille bisnesmiehille ja -naisille.

Kampanjaan osallistuminen edellyttää, että lahjoittaja on valmis luovuttamaan vähintään 50 prosenttia koko omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen joko elinaikanaan tai kuolemansa jälkeen. Mukaanlähtemisestä tulee ilmoittaa julkisella kirjeellä, jossa lahjoittaja kertoo perustelun päätökselleen.

Projekti ei siis kerää lainkaan rahaa vaan ainoastaan pyytää miljardöörejä tekemään moraalisen sitoumuksen rahojensa välittämisestä hyvään tarkoitukseen.

Gates ja Buffet näyttävät itse mallia

Neljä raharikasta on jo luvannut osallistua Giving Pledge -nimeä kantavaan hyväntekeväisyystempaukseen.

Yksi mukaanlähteneistä on kiinteistö- ja rakennusalalla rikastunut Eli Broad vaimoineen. Broadit lupaavat antaa hyvään tarkoitukseen peräti 75 prosenttia rikkauksistaan, joiden arvon arvioidaan olevan lähes kuusi miljardia dollaria.

- Olemme samaa mieltä Andrew Carnegien viisauden kanssa, että 'hän joka kuolee rikkaana, kuolee häpeällisesti', Broadin pariskunta sanoi.

Muut lahjoituslupauksen keskiviikkona tehneet miljardöörit ovat riskipääomasijoittaja John Doerr, mediayrittäjä Gerry Lenfest sekä Cisco Systemsin entinen johtaja John Morgridge.

Hyväntekeväisyyskampanjan isät Gates ja Buffet ovat Forbes-lehden mukaan maailman toiseksi ja kolmanneksi rikkaimmat ihmiset. Bill Gates ja hänen vaimonsa Melinda omistavat hyväntekeväisyysrahaston, jonne he ovat luovuttaneet toistaiseksi 28 miljardia dollaria.

Maailman menestyneimmäksi sijoittajaksi luonnehdittu Warren Buffet on luvannut lahjoittaa hyväntekeväisyyteen jopa 99 prosenttia omaisuudestaan.

Lähteet: Reuters