Loiri veti salin täyteen filmijuhlilla

Monitaituri Vesa-Matti Loiri oli tänään Sodankylän 25-vuotisjuhlafestivaalin tähtivieraana. Juhlavuoden festivaalin ohjelmiston ovat valinneet nelikko Peter von Bagh, Aki ja Mika Kaurismäki sekä Timo Malmi. Loirin lisäksi Vuoden 2010 päävieraina nähdään muun muassa Terence Davies Iso-Britanniasta ja Pedro Costa Portugalista.

Vesa-Matti Loiri
Vesa-Matti Loiri
Vesa-Matti Loiri on 25-vuotisjuhlafestivaalin tähtivieras.YLE/Jarmo Honkanen

Niin kuin filmijuhlien koko 25-vuotishistorian ajan, myös nyt Sodankylässä oli paikalla päävieraiden lisäksi monia suomalaisen elokuvan eturivin tekijöitä, Loirin lisäksi muun muassa Kari Väänänen.

Sodankylän filmijuhlien keskiviikon avajaistilaisuudessa Peter von Bagh esitteli yleisölle myös koko filmijuhlien idean isän, suomalaisen ohjaajan Anssi Mänttärin.

Aamulla alkoi Loirilla

Sodankylän filmijuhlien aamutilaisuudet ovat perinteisestikin yleisömenestyksiä. Torstaina Kitisenrannan salin veti täyteen suomalainen näyttelijälegenda Vesa-Matti Loiri. Filmiväkeä kiinnosti Loirin uran eri vaiheet. Jo nuoruudessa elokuva on ollut tärkeä Loirille.

- Me käytiin paljon elokuvissa ja me oltiin aika omatoimisia, mun veli ja pari kaveria. Me löydettiin aina jotain myytävää, osmankäämejä tai jotain niin me saatiin leffarahat.

Filmijuhlilla nähdään viisi Loiri-elokuvaa; Pojat, Pedon merkki, Ulvova mylläri, Uuno Epsanjassa sekä Sokkotanssi. Loiri tunnetaan takuuvarmasti Uuno-elokuvien päärooleista.

- Mä muistan kun olin siellä maskeeraamossa ja sanoin maskeejalle, että sun ei tartte tehdä mitään, mene kahville. Mä voin tehdä tämän maskin itse. Mä tein siitä deekikselle joutuneen klovnin, muisteli Vesa-Matti Loiri Uunon syntyhistoriaa.

Neljännesvuosisata neljä yötä

Filmijuhlien neljännesvuosisataisen historian on Peter von Bagh myös tallentanut kirjaksi sekä puolitoistatuntiseksi tv-dokumentiksi, joka esitetään Yle Teemalla perjai-iltana.

Jälleen kerran yöttömän yön vetovoima ja monipuolinen elokuvatarjonta vieraineen saa Sodankylän raitin kuhisemaan neljä vuorokautta lähes putkeen.

Lähteet: YLE Lappi