1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. purjelento

Purjelennon SM-kisat käynnissä Menkijärvellä

Purjelennon Suomen mestaruuskisat ovat parhaillaan käynnissä Alajärvellä. Kisaan osallistuu 30 kilpailijaa eri puolilta Suomea. Kisat jatkuvat Menkijärven kentällä Juhannuksen aaton aattoon asti. Parhaat pääsevät EM- ja MM-kisoihin.

Kotimaiset purjelentäjät ovat kovatasoisia.

Purjelennon SM-kisojen kilpailujohtajan Jyrki Hämäläisen mielestä suomalaiset ovat menestyneet sangen hyvin alan kilpailuissa eri puolilla maailmaa.

- EM- ja MM-kisoissa ei ole kultaista mitalia tullut, mutta usein suomalaiset ovat olleet neljän parhaan joukossa, muistuttaa Hämäläinen.

- Kilpailussa on erittäin tärkeää, että on lentänyt paljon. Aloittelijat eivät millään voi pärjätä. Pitää lentää vähintään 5-10 vuotta, että edes SM-tasolla voi pärjätä, sanoo Vaasan purjelentokerhosta Juhani Sahlberg.

Ilmavirrat pitävät koneen taivaalla

Purjelennossa ilmavirrat pitävät lentokoneen ilmassa. Tosin lentoon pääsyä pitää aina avittaa toisella, moottoroidulla koneella. Vetokone vetää vaijerin päässäolevan purjelentokoneen ilmaan. Sitten lentäjän taidot ja ilmavirrat hoitavat loput.

- Purjelentoharrastuksen voi aloittaa jo hyvinkin nuorena. Itse aloitin 16-vuotiaana ja nyt lentoharrastus on vienyt jo yli 30 vuotta. Tämä on sellainen harrastus, että se vie kaiken liikenevän vapaa-ajan, kertoo Sahlberg.

Taitolaji, joka sopii naisille

Purjelento on taitolaji ja sen puolesta se sopii hyvin myös naisille.

- Valitettavasti naisia on lajin parissa hyvin vähän. Näihin SM-kisoihinkin osallistuu vain yksi nainen, kertoo Hämäläinen

Purjelentokerhoja on Vaasassa, Seinäjoella, Kauhavalla ja Alajärvellä. Aktiiviharrastajia näissä on n. 50. Laskuvarjohyppy taas on suosiossa Alavudella. Purjelentokoneiden hinnat vaihtelevat 10 000 -150 000 €:n välillä.