1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. festivaalit

400 kylttiä opastaa festarikansaa

Osa onnistunutta festaria ovat hyvät kyltit ja näyttävät lavat. Lapualainen Raimo Santala on ollut somistamassa Provinssirockia jo 90-luvun alkupuolelta lähtien ja huolehtinut, että festarivieraat löytävät vessat ja ruokapaikat.

Saarilava saa Provinssi-ilmeen Raimo Santalan käsien kautta. Kuva: YLE Pohjanmaa

- Sitä ei moni tiedäkään, mutta täällä on yli 400 kylttiä aina kaupungista lähtien ja majoistuspaikkoihin, kertoo mainostoimistoyrittäjä Raimo Santala, jonka yrityksessä valmistuu talven ja kevään aikana kaikki Provinssin vaatima kyltitys.

- Tämä on monimutkainen paikka ja opasteiden tarkoitus on, että ihmiset löytävät lavat joilla bändit esiintyvät. Kyltitystä on nyt liki 20 vuotta harjoiteltu ja nyt se alkaa olla hyvässä mallissa, naurahtaa Santala.

Alunperin Provinssissa ei juuri kyltityksiä näkynyt ja ihmiset harhailivat paikasta toiseen. Tämäkin asia on vuosikymmenten aikana mennyt eteenpäin samalla kun koko festivaali on muuttunut ammattimaisemmin toteutetuksi.

Loppukiirus tulee aina

Lisäksi Santala on jo vuosia huolehtinut festarilavojen somistamisesta ja muun muassa isoista taustakankaista, jota eri lavoilla. Työhönsä Santala saa vinkkejä ja ideoita muilta festivaaleilta, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Toisaalta joskus Santala on huomannut, että ulkomailtakin käydään kopioimassa hyviä ideoita

- Tammikuusta lähtien aletaan pikku hiljaa miettiä, miten kyltitys ja somistus toteutetaan. Toki loppukiirus tulee silti aina, Santala kertoo Provinssi-urakastaan, jonka aikana yrittäjä nukkuu vain muutaman tunnin yöunia.

Viimeisiä huolehdittavia asioita ovat lavojen kankaat, joiden asentaminen vaatii nosturia ja rakennusporukan yhteistyötä. Päälava onkin haastavin ja näyttävin kohde, johon Santala haluaa satsata paljon.

- Tämä on ihmisten juhla. Täällä pitää näyttää hyvältä, vaikka olisi taloudellisesti tiukkaakin.

Saarilava puolestaan saa tänä vuonna koristuksekseen samanlaisia elementtejä, joita löytyy festarin nettisivuiltakin. Päälava on nyt suurempi kuin koskaan ja itsessään jo näyttävä rakennelma. Pääesiintyjä Rammasteinin pyroshown takia Raimo Santala on joutunut tilaamaan lavalle tulevat kankaat Belgiasta saakka.

- Olisi kamalaa, jos meidän kankaat syttyisivät shown aikana. Tämä haluttiin minimoida, kertoo Raimo Santala.

Festarit ovat myös rakas harrastus

Hän nauttii työstään täysillä, sillä festarit ja rockmusiikki laajemminkin eivät ole pelkkää työtä vaan samalla rakkaita harrastuksia. Roskilde kuuluu Santalan kesäsuunnitelmiin joka vuosi ja miehen ranteessa olevat monet rannekkeet todistavat monista muistakin festarivierailuista. Monien muusikoiden lavailmeestä ja painotuotteista vastaava Santala tuli alalle bändihankintojen kautta 70-luvulla.

- Silloin Hurriganes ja Somerjoki olivat kuvioissa ja olen ollut heidän roudarinaan. Nykyisin melkein kaikki kotimaiset tähdet ovat tuttuja, Hynynen on kova äijä ja hänen kanssaan on mukva istuskella välillä, myös Remu Aaltosen kanssa pärjää, kova tyyppi sekin, luonnehtii Raimo Santala tuttaviaan.