1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kesä, patio ja bändit

Musiikkitarjonta on huipussaan kesäisessä Oulussa. Suurten festivaalien lisäksi musiikkia voi kuulla arkipäivisinkin useissa eri paikoissa. Torin rannan kuppilat ja yläkaupungin paikalliset houkuttelevat asiakkaita tiloihinsa yhä useammin musiikin avulla.

musiikki
Haapavesifolkin yleisöä ja irkkumeininkiä kesällä 2004.
Reijo Lähteenmäki / Yle

Kuluvalla viikolla Oulussa on kuultu ja nähty muun muassa M.A. Nummista ja Pedro Hietasta. Torstaina Tervasoihdun patiolla esiintyi harvemmin viime aikoina Oulussa nähty 22-Pistepirkko. Oulusta pirkot siirtyvät perjantain keikalleen Utajärven Untorockiin.

Miljöö muuttuu kun musiikki siirtyy Tahkokankaalle. Torstaina iltapäivällä vietetty Tahkokankaan kesätapahtuma toi lavalle Pete Parkkosen. Odotettuun pihajuhlaan tuli väkeä kauempaakin kaikkiaan yli 2000 henkeä.

Suuria vielä odotellaan

Isot Oulun tapahtumat ovat vielä edessä. Rotuaari Piknik tarjoaa heinäkuun puolessa välissä uutta ja vanhaa. Popeda, Lauri Tähkä ja PMMP sekä Jenni Vartiainen ovat turvallisen taattuja esiintyjiä. Piknikin linja tuntuu muotoutuvan lähes jokaiselle ainakin jotakin –tapahtumaksi. Jatkoklubeilla kuullaan harvemmin kuultua.

Qstock heinäkuun lopulla tuo Kuusisaareen festivaaliväen kuultavaksi Ruotsin takavuosien vientitykin Europen. Viimeiset esiintyjälisäykset ovat kesällä vain muutaman keikan tekevä Scandinavian Music Group, rap-artisti Asan johtama Jätkäjätkät, metalliyhtye Ghost Brigade, ensimmäistä kertaa Qstockissa esiintyvä Irina, Pohjois-Suomen menestyneimpiin metalliyhtyeisiin lukeutuva Eternal Tears of Sorrow ja kokonaiseksi livebändiksi paisunut popkomeetta Pariisin Kevät.

Elojazzin ohjelmassa on laaja kirjo artisteja. Perjantaina lavalle astelee yksi maailman suosituimmista lauluyhtyeistä, ruotsalainen The Real Group, jonka esiintyminen on valloittanut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ympäri maailman Perjantain vieraana on myös Joanne Shaw Taylor trio. Kokoonpanon keulahahmo Joanne Shaw Taylor on 23-vuotias blueskitaristi, joka aloitti uransa jo 16-vuotiaana kiertämällä Englantia bändinsä kanssa

Kansanmusiikin ja folkin puolella tapahtuu myös. Torifolk on uusi tekijä Oulun musiikkitarjonnassa. Kesä- heinäkuun vaihteessa torilla kuullaan muun muassa ukulelen soittoa ja brasilialaista meininkiä.

Elokuun puolen välin tienoilla on jo perinteiseksi festivaaliksi kohonnut Jalometalli, joka tuo kulttibandeja ympäri maailman Suomeen ja Oulun Teatrialle. Metallimusiikin parissa askaroi tänä kesänä kaikkiaan 20 yhtyettä. Pääesiintyjinä ovat englantilainen Carcass ja sveitsiläinen Triptykon.

Oulun musiikkivideofestivaaleillakaan elokuun lopulla ei jäädä musiikitta.

Maakunnistakin kajahtaa

Kesän tarjontaa Oulun ulkopuolelta ovat muun muassa 20 vuotta täyttävä Untorock Utajärvellä, Jyrkkä Rock Pudasjärven Jyrkkäkoskella, Haapavesi Folk Haapavedellä ja Rantajazzit Raahessa. Myös Kalajoki kerää juhannusjuhlilleen osansa tämän kesän suomalaisista festivaaliesiintyjistä.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi