Kalkusta lähtee SPR:n avustuslasti Uzbekistaniin

Suomen Punaisen Ristin avustustarvikkeet Uzbekistaniin odottavat Tampereen Kalkun logistiikkakeskuksessa kuljetuksen varmistumista. Parhaillaan pohditaan, mille lentokentälle avustustarvikkeet Uzbekistanissa kannattaa viedä.

Uzbekistan
Tavaralavoja valmistellaan lastattavaksi.
Tavaralavoja valmistellaan lastattavaksi SPR:n logostiikkakeskuksen varastossa.YLE / Petri Aaltonen

Kirgisian levottomuuksia paenneille pakolaisille lähetetään viikonvaihteessa ainakin huopia ja keittiötarvikkeita. Avustustarvikkeita riittää Kalkun logistiikkakeskuksessa yhteen lentokoneelliseen. Varastoja ei ole vielä ehditty täydentää Haitin maanjäristyksen jälkeen.

Viikonvaihteessa Helsingistä kohti Tashkentia lähtevä kuljetus sisältää 7755 huopaa, 160 000 saippuaa ja 3580 keittiösettiä. Tashkentista ne kuljetetaan edelleen Andijanin kaupunkiin, joka sijaitsee lähellä Uzbekistanin ja Kirgisian rajaa. Apu toimitetaan Suomen ulkoministeriön myöntämällä 200 000 euron tuella.

Andijanista avustustarvikkeet jaetaan rajan tuntumassa sijaitseviin pakolaisleireihin. Kirgisian levottomuuksia Uzbekistaniin paenneet pakolaiset asuvat erilaisissa leirikyhäelmissä, tehtaissa, kouluissa ja parkkipaikoilla. Erilaisia väliaikaisleirejä on Punaisen Ristin tietojen mukaan tällä hetkellä 75. Avun tarve leireillä on valtava. Kipeimmin ihmiset tarvitsevat ruokaa, juomavettä, suojaa ja lääkkeitä.

Tämän hetken arvioiden mukaan yli 100 000 ihmistä on paennut Kirgisian levottomuuksia Uzbekistaniin. Uzbekistanin viranomaisten mukaan maahan on nyt rekisteröitynyt 75 000 aikuista pakolaista. Luku ei sisällä heidän lapsiaan, joten pakolaisten todellinen määrä on paljon suurempi.

Tällä hetkellä Uzbekistanin ja Kirgisian välinen raja on suljettu. Kuitenkin kaikkein heikoimmat, kuten haavoittuneet ja sairaat sekä pienet lapset äiteineen, pääsevät rajan yli.

Kokenut Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä, lääkäri Teuvo Määttä, lähtee viikonvaihteessa kohti Uzbekistania. Perillä hän liittyy osaksi kansainvälisen Punaisen Ristin arviointiryhmää, jonka tehtävänä on kartoittaa avun tarvetta pakolaisleireillä. Heidän arvionsa perusteella Punainen Risti lähettää alueelle lisäapua.

Lähteet: YLE Tampere