Kesällä kannattaa kerätä korvakokemuksia

Peruutustutkan piippaus, suihkulähteen suhina, korkokenkien kopina, moottoripyörän murina ja kärpäsen surina. Suomen suvi on ääniä ja äänimaisemia pullollaan. Äänten täyteisen elämysmatkan voi tehdä vaikka omaan lähikauppaan tai kaupungin keskustaan.

ääni
korva kuulo
Heli Kaski / Yle

Mitä näit lomareissullasi? Tähän kysymykseen törmää moni kesäloman päätyttyä, mutta onko sinulta koskaan kysytty, mitä kuulit matkallasi? Äänimaisemiin ei yleensä tule kiinnitettyä kummempaa huomiota, ellei korva rekisteröi jotakin poikkeuksellista.

Korvien höristeleminen kesäreissulla voi avata aivan uudenlaisen tavan kokea. Kuopion torin äänet poikkeavat Helsingin Kauppatorista, ja Retretti Ateneumista. Kesämökillä saattaa liplattaa laine tai tuuli haavistella haavikkoa, suurkaupungin äänimaisema taas on aivan toisenlainen.

Keskiaikaiseen katedraaliin astuessaan tulee ihasteltua sen ylevää tilaa. Mutta osa tuon tilan ylevyyttä on sen sointi ja kaiku - ääni vastaa silmän saamaa taivaisiin nousevaa vaikutelmaa. Erilaisten tilojen sointi on myös erilainen. Jyväskylän Taulumäen kirkon sointi on pehmeä, kuin pumpuliin kääritty. Kivikirkossa taas pitkät kaiut toistavat enemmän korkeita ääniä.

On myös hyvä avata korviaan tietoisesti - kuuleminen ja kuunteleminen eivät ole samoja asioita. Keskittymällä korviinsa voi hiljaiseksi luulemastaan ympäristöstä löytää yhtä sun toista. Miellyttävä hiljaisuus ei yleensä olekaan äänten täydellistä puuttumista, vaan miellyttäviä hiljaisia ääniä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi