Kalle tapasi Ruotsin kruunupäät

Opiskelija Kalle Keijosella kävi harvinainen tuuri. Hänet kutsuttiin Ruotsin kuninkaanlinnaan tapaamaan kruununprinsessa Victoriaa ja Daniel Westlingiä.

Ulkomaat
Kalle Keijonen tapasi kruununprinsessan.
Kalle Keijonen tapasi kruununprinsessan.Kalle Talonen/YLE Turku

Kalle kertoo, että hänen ainejärjestössään, Turun yliopiston pohjoismaisten kielten opiskelijoiden Skandica ry:ssä, oli huomattu Ruotsin hovin Internet-sivujen ilmoitus. Hovi tarjosi järjestöille ja organisaatioille tilaisuutta tulla onnittelemaan prinsessa Victoriaa ja Daniel Westlingiä heidän kuulutusvastaanottoonsa.

Skandicassa alettiin oitis laatia kirjettä audienssin saamiseksi. Kallen mukaan puuhaan ryhdyttiin "puolitosissaan" ja yllätys oli melkoinen, kun hovista tuli ilmoitus, että heille on myönnetty aika 1. kesäkuuta kello 11.45. Tervehdyskäynnin kestoksi hovi ilmoitti noin viisi minuuttia.

Tässä vaiheessa iski ensimmäinen rimakauhu.

Opiskelijakulttuuria kuninkaanlinnaan

Määräpäivänä Kalle ja Skandican varapuheenjohtaja Liisa-Mari Ojala marssivat kuninkaanlinnalle ja näyttivät portinvartijalle kutsukirjettä. Onnittelijat johdatettiin sen kummemmitta syyneittä peremmällä vartijoiden tehdessä kunniaa vieraille.

Kalle ja Liisa-Mari odottivat audienssiaan muiden kutsuttujen ja hovimarsalkoiden seassa. Odotustilaan oli varattu mm. peili ja kampa ja naistenhuoneessa oli ompelutarvikkeita kaiken varalta. Vuoroaan odottavia viihdytti Tukholman poikakuoro, joka esitti suosittuja ruotsalaissäveliä. Esimerkiksi Abban SOS soi Kallen ja Liisa-Marin odotellessa.

Odotustilan ja varsinaisen tapaamislukaalin välissä oli vielä sali, jossa kävijöiden piti desinfioida kätensä.

Kallen mukaan pieni häkellys oli iskeä siinä vaiheessa, kun esittelyn aika koitti. Pasmoja oli omiaan sekoittamaan vielä, että paikalla olivat myös kuningatar ja kuningas.

- Vähän siinä ihmetteli, että miten sitä toimitaan, kun huoneessa on kuningas, Kalle muistelee.

Ruotsin hovi ei ollut erityisen pedantti muodollisuuksien suhteen. Vieraille ei esimerkiksi annettu erityisiä ohjeistuksia puhuttelun tai pukeutumisen suhteen.

Skandica oli tehnyt lahjoituksen kruununprinsessaparin perustamalle säätiölle, joka tukee nuorten hyvinvointia. Kalle ja Liisa-Mari veivät parille myös Skandican laulukirjan, joka koostuu luonnollisesti juomalauluista. Tässä vaiheessa kuningaskin innostui ja tuli lehteilemään opusta.

- Ehdotimme, että kruununprinsessapari voisi keskenään kokeilla kirjan lauluja. Daniel arveli, että he tuskin yltävät samalle tasolle kuin linnassa viihdyttänyt poikakuoro.

Aitoa säteilyä

Kalle Keijonen myöntää, että kuninkaallisissa todella tuntui olevan erityistä säteilyä. Daniel Westling taas vaikutti erinoamisesta luontevuudestaan ja sujuvuudestaan huolimatta tavalliselta kansalaiselta.

Prinsessa Victoria teki Kalleen suuren vaikutuksen lämpimällä persoonallaan, kauniilla hymyllään ja sillä mielenkiinnolla, jota hän osoitti vieraitaan kohtaan.

- Hän kiitteli, miten tärkeää työtä me tehdään ja sanoi, että oli todella mukavaa, että me tultiin sinne!

Kallen mukaan kuninkaallisten tapaaminen oli todella iso juttu, eikä pelkästään kävijöiden itsensä kannalta. Kun Kalle ja Liisa-Mari palattuaan kertoivat terveiset kuninkaanlinnasta oppiaineessaan, professori liikuttui peräti kyyneliin.

Lähteet: YLE Turku