Vielä ehtii mökkeilemään juhannukseksi

Etelä-Karjalan alueella on vielä muutamia kesämökkejä vuokrattavana juhannukseksi. Suurimmasta osasta Etelä-Karjalan mökkitarjonnasta vastaavalla Matka-Miettisellä mökkejä on jäljellä kymmenkunta. Jäljellä olevien mökkien odotetaan kuitenkin menevän vuokralle ensi viikon aikana.

mökkeily
Kesämökki
Arja Lento / YLE

Valtakunnallisesti vuokramökkejä välittävällä Lomarenkaalla kaikki kohteet Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella ovat kuitenkin loppuunvarattuja. Lomarenkaalla on Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella 56 mökkiä.

- Juhannussesonki alkaa meillä jo tammikuussa, joten kesän alussa mökin löytäminen alkaa olla myöhäistä, kertoo Lomarenkaan myyntijohtaja Juha Purhonen.

Matka-Miettisellä on toistasataa kesämökkiä vuokrattavana Lappeenrannassa, Imatralla ja niiden lähikunnissa. Vuokraussesonki alkaa vasta toukokuussa.

- Usein auringonpaiste ja lämpimät ilmat innostavat ihmisiä vuokraamaan mökin juhannukseksi. Jos toukokuussa sataa räntää, se näkyy meillä asiakasvirran hiljentymisenä, kertoo incoming-virkailija Leila Nuottimäki Matka-Miettisen Saimaa-Toursilta.

Matka-Miettiseltä vuokramökkejä ei saa pelkästään juhannukseksi, vaan minimiaika vuokraukselle on viisi päivää.

Stadilaiset nauttivat juhannuksesta Saimaalla

Mökkien vuokraajat saapuvat pääasiassa suurista kaupungeista. Saimaan ja sen lähialueiden järvien laineiden liplatusta tullaan kuuntelemaan usein pääkaupunkiseudulta, varsinkin juhannuksena.

- Venäläisten ja keski-eurooppalaisten turistien määrä kasvaa heinäkuussa, kun lomat niillä suunnilla alkavat, kertoo Nuottimäki.

Taloudellinen taantuma vähensi asiakkaiden määrää varsinkin viime kesänä.

-Huomasimme, että ihmiset säästivät rahaa ja menivät mieluummin sukulaistensa mökeille ilmaiseksi, kuin vuokrasivat itselleen mökkiä, Nuottimäki vertailee.

Tänä kesänä mökit ovat menneet hyvin vuokralle etenkin heinäkuussa, jolloin on vain joitakin hajaviikkoja tarjolla.

Oman mökkinsä saa annettua vuokralle vielä täksi kesäksi

Matkailuyritykset välittävät yksityisten ihmisten mökkejä ympäri Suomea. Vuokramökkien hinnat vaihtelevat suuresti sijainnin ja varustelutason mukaan, noin 300-1500 euroon viikolta.

Matkailuyritykset perivät summasta välityspalkkion ja arvonlisäveron, mutta monet mökkien omistajat tienaavat vuokraamisella itselleen takaisin kiinteistöveron tai muita mökistä aiheutuvia kuluja.

- Mökkien vuokraajat puolestaan välttyvät maksamasta mökin ylläpitokuluja, eikä heidän tarvitse huolehtia kunnostamisesta tai puutarhanhoidosta, Nuottimäki kuvailee.

Toiset vuokraavat oman mökkinsä pois koko kesäksi. Toiset antavat mökin eteenpäin vain muutamaksi viikoksi ja viettävät osan kesästä itse mökkeillen.

Jos oma kesämökki seisoo tyhjillään heinäkuussa, ehtii tänäkin kesänä vielä vuokrata mökin eteenpäin.

- Heinäkuussa mökeille on kysyntää ja uusia mökkejä otetaan vastaan lyhyelläkin varoitusajalla, Nuottimäki vinkkaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala