Lemmenlavalla tanssitaan kuninkaallisissa tunnelmissa

Joensuun Hammaslahdessa tanssitaan sunnuntaina kuninkaallisissa tunnelmissa, kun tangokuningas Amadeus Lundberg esiintyy Kuutamo-yhtyeensä kanssa Lemmenlavalla. Pyhäselän Urheilijoiden ylläpitämä tanssilava on ollut toiminnassa jo lähes 50 vuotta.

Kuva: YLE / Liisa Koivisto

- Sunnuntai on ollut vakio-ilta jo vuodesta 1961. Muitakin tanssi-iltoja on joskus kokeiltu, mutta koska lauantailavoja on paljon, niin sunnuntai valikoitui meille, kertoo Pyhäselän Urheilijat ry:n sihteeri Eeva Mustonen.

Mustonen on itse ollut mukana järjestämässä tansseja 1980-luvulta asti.

- Onhan se lavameininki hieman muuttunut, kun ikäluokat pienenevät ja tanssijoita on entistä vähemmän. Mutta samat tutut, jotka kävivät 1980-luvulla tanssimassa, käyvät vieläkin. Ja paljon on tuttuja tullut, varsinkin sellaisia jotka tunnistaa ulkonäöltä.

Uusi lava on rakennettu vuonna 1993 ja kattomurtuman jälkeen uudelleen vuonna 1996. Isoon tilaan mahtuu paljon ihmisiä, ja lavalla järjestetään tanssien lisäksi muutakin toimintaa.

- Täällä vietetään valmistujaisia ja syntymäpäiviä, ja viime keskiviikkona esimerkiksi oli eläkeläisten kesäjuhlat. Myös naisvoimistelijat käyvät voimistelemassa viikottain. Parhaillaan lavalle mahtuu jopa 1 500 ihmisistä, joka sekin on joskus koettu, Mustonen naurahtaa.

Kuninkaallista menoa

Sunnuntaina Lemmenlavalle on tulossa aito kuninkaallinen, kun tangokuningas Amadeus Lundberg esiintyy Kuutamo-yhtyeensä kanssa. Ennen tansseja järjestetään tanssikurssi, jossa voi opetella tanssin askeleita.

- Tanssikurssi järjestetään joka sunnuntai ennen varsinaisia tansseja. Sunnuntaina on luvassa nostalgiatangon opettelua. Paikalle saapuu myös venäläinen filmausryhmä, joka kuvaa venäläisen huippumallin tangon opettelua.

Tanssikurssit kiinnostavat myös nuorempia.

- Kurssit ovat tuoneet mukaan nuorempaa porukkaa. Kun tanssiporukan keski-ikä alkaisi muuten olla jo aika korkea, niin tanssikurssilaiset ovat osaltaan laskeneet sitä, hymähtää Mustonen.

Kesän tanssisäät ovat olleet tähän asti suotuisat.

-Tähän mennessä ei ole vielä satanut tanssi-iltoina. Toivotaan myös sunnuntaille kaunista säätä ja vähän itikoita, sanoo Mustonen.