Victorialla 180 vuotta vanha perintöhuntu

Ruotsin kruununprinsessan Victoria ja ockelbolainen yrittäjä Daniel Westlingin on vihitty Tukholmassa. Jo torstaina käynnistyneet hääjuhlallisuudet kestävät koko päivän huipentuen kuninkaanlinnassa pidettäviin juhlaillallisiin.

Ulkomaat
Kruununprinsessa Victoria menossa isänsä kanssa Tukholman Suurkirkkoon
Kruununprinsessa Victorian hääpuku on tehty kudotusta silkkiduchessekankaasta.Leif R Jansson / EPA

Vihkimisen alkaessa kuninkaanlinnan kupeessa sijaitsevassa Suurkirkossa paljastui viimein häiden tarkimmin varjeltu salaisuus - morsiamen puku. Danielin hääasu eli frakki tiedettiin jo etukäteen.

Kuninkaallisten morsianten perinteiseen tapaan Victorian hääpuku on melko peittävä. Hihoja siinä ei kuitenkaan ole. Puvun laahus on kuninkaallisen mittapuun mukaan melko maltillinen, eli viisi metriä pitkä.

Victorialle aiemminkin pukuja suunnitelleen Pär Engshedenin käsialaa oleva hääpuku on tehty Tukholmassa kudotusta silkkiduchessekankaasta.

Victorian päässä on kameediadeemi ja 180 vuotta vanha perintöhuntu Myös prinsessan äiti Silvia sekä Kaarle Kustaan sisaret Birgitta ja Desirée sekä prinsessa Josefina käyttivät näitä sukuaarteita omissa häissään.

Vihkimisessä on muutenkin historian siipien havinaa, sillä sen musiikista vastaava hoviurkuri Gustaf Sjökvist huolehti myös vuoden 1976 kuninkaallisten häiden musiikista.

Paheksuttu morsiamen luovutus

Kuningas Kaarle XVI Kustaa luovutti tyttärensä Daniel Westlingille kirkon vastalauseista huolimatta. Jopa vihkimisen suorittava arkkipiispa Anders Wejryd paheksui etukäteen tätä "tasa-arvon vastaista tapaa".

Hääparilla on peräti kymmenen morsiuslasta. Heidän joukossaan on peräti kolme maidensa tulevaa hallitsijaa; Norjan prinsessa Ingrid-Alexandra, Tanskan prinssi Christian ja Hollannin prinsessa Catharina- Amalia. He ovat myös Victorian kummilapsia.

Danielin suvusta morsiuslapsiksi pääsivät tämän isosiskon tyttäret Hedvig ja Vera.

Kirkko täynnä kruunupäitä

Suurkirkkoon on mahdutettu noin 1 200 vierasta. Vieraiden joukossa on kuninkaallisia niin Norjasta, Tanskasta, Hollannista, Britanniasta kuin Jordaniasta, Japanista ja Thaimaastakin.

Suomea häissä edustaa tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisonsa tohtori Pentti Arajärven kanssa. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö on paikalla puolisonsa Ruotsin vihreiden puheenjohtajan Maria Wetterstrandin avecina.

Hääpari matkaa vaunuilla ja veneellä

Vihkimisen jälkeen tuore hääpari lähtee tervehtimään kaupunkilaisia ja hääturisteja. Matkaa halki Tukholman taitetaan ensin hevosten vetämillä vaunuilla ja lopulta kuninkaallisella veneellä. Sekä vaunut että Vasaorden-alus ovat samat, joita käytettiin myös kruununprinsessan vanhempien häissä vuonna 1976.

Matkaa taitetaan avovaunuissa, sillä sää on Tukholmassa puolipilvinen, eikä pelättyä sadetta ole tullut. Vielä häiden aattona kaupungissa jyrisi ukkonen.

Katujen varsilla häätapahtumia seuraa poliisin arvion mukaan 250 000 ihmistä. Kun Silvia ja Kaarle Kustaa vihittiin 19. kesäkuuta 1976, oli katujen varsilla noin 180 000 ihmistä.

Hääpari rantautuu kuninkaanlinnan edustalle noin klo 18.30 Suomen aikaa. Puolen tunnin kuluttua tästä kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vilkuttavat parvekkeelta linnan edustalle kokoontuneille ihmisille.

Arvokas mainos Ruotsille

Kuninkaallisesta loistosta raportoi Ruotsin ulkoministeriön mukaan 2 300 toimittajaa ja valokuvaajaa. Heistä lähes 60 on Suomesta ja 280 kuningatar Silvian kotimaasta Saksasta,

Häiden brändiarvoksi on Ruotsissa laskettu noin 80 miljoonaa euroa. Ruotsin kaupan keskusjärjestö arvioi erilaisen hääkrääsän myynnin tuottavan 250 miljoonaa euroa. Tukholman hotellit ja ravintolat saanevat häiden ansiosta 20 miljoonaa euroa ylimääräistä tuloa, ja Tukholman alue kymmenen miljoonaa euroa.

Juhlan tuotto ylittää huimasti sen kulut, sillä häät maksavat noin kaksi miljoonaa euroa ja niiden turvatoimet noin 700 000 euroa. Mikäli mukaan lasketaan myös vihkikirkon ja hääparin tulevan asunnon Hagan linnan korjauskulut, on hintalappu noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Perinteinen hääpäivä

Victorian ja Danielin hääpäivä 19. kesäkuuta on Ruotsia hallitsevan Bernadotte-suvun perinteinen hääpäivä. Samana päivänä ovat avioliittonsa solmineet Victorian vanhemmat Kaarle XVI Kustaa ja Silvia vuonna 1976, kruununprinssi Kaarle vuonna 1850 ja kruununprinssi Oskar vuonna 1823.

Lähteet: YLE Uutiset / Jussi Nurminen