1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsi juhlii kaikkien aikojen prinsessahäitä

Tukholmassa vietetään Ruotsin historian ensimmäisiä naispuolisen kruununperijän häitä, kun kruununprinsessa Victoria vihitään Daniel Westlingin kanssa. Häät ovat Ruotsille melkoinen julkisuustemppu, sillä televisioiden välityksellä häitä arvioidaan katsovan jopa yli 500 miljoonaa ihmistä.

Ruotsin kuninkaanlinnan ympäristöön kerääntyi tuhansittain hääjuhlijoita lauantaina. Kuva: Claudio Bresciani / EPA

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling vihitään Tukholman Suurkirkossa lauantaina klo 16.30 Suomen aikaa. Kuninkaanlinnan kupeessa sijaitsevaan hääkirkkoon mahtuu noin 1 200 vierasta. Vieraiden joukossa on kuninkaallisia niin Norjasta, Tanskasta, Hollannista, Britanniasta kuin Jordaniasta, Japanista ja Thaimaastakin.

Suomea häissä edustaa tasavallan presidentti Tarja Halonen puolisonsa tohtori Pentti Arajärven kanssa. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö on paikalla puolisonsa Ruotsin vihreiden puheenjohtajan Maria Wetterstrandin avecina.

Perinteinen hääpäivä

Hääpäivä 19. kesäkuuta on Ruotsia hallitsevan Bernadotte-suvun perinteinen hääpäivä. Samana päivänä ovat avioliittonsa solmineet Victorian vanhemmat Kaarle XVI Kustaa ja Silvia vuonna 1976, kruununprinssi Oskar vuonna 1823 ja kruununprinssi Karl vuonna 1850.

Häät noudattelevat pitkälti Silvian ja Kaarle Kustaan 34 vuotta sitten pidettyjen häiden kaavaa. Esimerkiksi vihkimisen musiikista vastaava hoviurkuri Gustaf Sjökvist huolehti myös vuoden 1976 kuninkaallisten häiden musiikista.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa luovuttaa tyttärensä Daniel Westlingille kirkon vastalauseista huolimatta. Jopa vihkimisen suorittava arkkipiispa Anders Wejryd paheksui etukäteen tätä "tasa-arvon vastaista tapaa".

Hääpuku suuri salaisuus

Victorian hääpuku on yksi Ruotsin tarkimmin varjelluista salaisuuksista. Prinsessa kertoi jo kihlajaistensa jälkeen pukeutuvansa ruotsalaisen suunnittelijan tekemään asuun. Puvun suunnittelija on Pär Engsheden, joka on aiemminkin suunnitellut Victorian pukuja. Svensk Damtidning -lehden mukaan pukua varten kudottiin tukholmalaisessa kutomossa 30 metriä silkkiduchessea.

Danielin puku ei sen sijaan ole salaisuus. Hän pukeutuu frakkiin.

Victorian arvellaan laittavan päähänsä kameediadeemin. Prinsessan äiti käytti omissa häissään kameediadeemia ja huntua, joita ovat käyttäneet niin Kaarle Kustaan sisaret Birgitta ja Desirée kuin prinsessa Josefinakin. Victoria saattaa hyvinkin käyttää näitä samoja sukuaarteita.

Mikäli Victoria ottaa hääkimppuunsa mallia äidiltään, on siinä tuoksuköynnöstä ja jasmiineja.

Hääpari matkaa vaunuilla ja veneellä

Noin tunnin kestävän vihkimisen jälkeen tuore hääpari lähtee tervehtimään kaupunkilaisia ja hääturisteja. Matkaa halki Tukholman taitetaan ensin hevosten vetämillä vaunuilla ja lopulta kuninkaallisella veneellä. Sekä vaunut että Vasaorden-alus ovat samat, joita käytettiin myös kruununprinsessan vanhempien häissä.

Hääpari rantautuu kuninkaanlinnan edustalle noin klo 18.30 Suomen aikaa. Puolen tunnin kuluttua tästä kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vilkuttavat parvekkeelta linnan edustalle kokoontuneille ihmisille.

Arvokas mainos Ruotsille

Tukholman katujen varsille odotetaan jopa satoja tuhansia ihmisiä seuraamaan kuninkaallista häähumua. Kuninkaallisesta loistosta raportoi Ruotsin ulkoministeriön mukaan 2 300 toimittajaa ja valokuvaajaa. Heistä lähes 60 on Suomesta ja 280 kuningatar Silvian kotimaasta Saksasta,

Häiden brändiarvoksi on Ruotsissa laskettu noin 80 miljoonaa euroa. Ruotsin kaupan keskusjärjestö arvioi erilaisen hääkrääsän myynnin tuottavan 250 miljoonaa euroa. Tukholman hotellit ja ravintolat saanevat häiden ansiosta 20 miljoonaa euroa ylimääräistä tuloa, ja Tukholman alue kymmenen miljoonaa euroa.

Juhlan tuotto ylittää huimasti sen kulut, sillä häät maksavat noin kaksi miljoonaa euroa ja niiden turvatoimet noin 700 000 euroa. Mikäli mukaan lasketaan myös vihkikirkon ja hääparin tulevan asunnon Hagan linnan korjauskulut, on hintalappu noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Häähumua Ylen kanavilla

Yleisradio lähettää häät suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Radio Suomessa klo 16 alkaen. Televisiossa häälähetys jatkuu klo 19.30 asti. Radiossa lähetys päättyy 18.00. Häiden juhlaillallisia voi seurata TV1:stä klo 22 alkaen.

YLE Uutisten internetsivuilla on laaja paketti niin kruununprinsessa Victorian häistä kuin menneiden vuosikymmenten kuninkaallisista häistäkin.