1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolumbia saa uuden presidentin

Kolumbialaiset valitsevat seuraajan presidentti Alvaro Uribelle. Presidentinvaalien suurin suosikki on entinen puolustusministeri Juan Manuel Santos.

Ulkomaat

Juan Manuel Santos sai toukokuussa pidetyllä vaalien ensimmäisellä kierroksella yli 46 prosenttia äänistä. Toiseksi suosituin ehdokas oli Bogotan kaupungin entinen pormestari Antanas Mockus.

Santos edustaa konservatiivista yhtenäisyyspuoluetta ja riippumaton Mockus lähinnä vihreää puoluetta.

Mielipidekyselyjen mukaan Santos saisi vaalin toisella kierroksella noin 60 prosenttia äänistä ja Mockus noin 28.

Vaaliasiantuntijoiden arvion mukaan äänestysprosentti jää alhaiseksi, sillä Santosin voitto näyttää etukäteen niin selvältä. Lisäksi meneillään olevat jalkapallon MM-kilpailut saavat ihmiset innostumaan kaikesta muusta kuin äänestämisestä.

Presidentti Alvaro Uribe astui valtaan vuonna 2002. Maan perustuslakien mukaan presidentti voi olla virassa vain kaksi kautta. Uribe yritti muokata lakeja niin, että hän olisi saanut jatkokauden, mutta perustuslakituomioistuin torjui hankkeen.

Vaalipäivänä väkivaltaisuuksia

Kolumbiassa on kuollut ainakin 13 ihmistä vaalipäivän levottomuuksissa.

Ainakin seitsemän poliisia kuoli pommiräjähdyksessä Venezuelaan rajoittuvassa Norte de Santanderin maakunnassa, paikalliset viranomaiset kertovat. Lisäksi kahdeksan poliisia on kateissa. Pommiräjähdys sattui, kun poliisipartio oli matkalla Tibun kaupungista kohti Venezuelan rajaa.

Pääkaupungin Bogotan itäpuolella sijaitsevassa Metan maakunnassa puolestaan armeija kertoo joukkojensa surmanneen kuusi marxilaississiä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi