Puolalaiset äänestäneet uudesta presidentistä

Puolalaiset ovat äänestäneet sunnuntaina uudesta presidentistä vaaleissa, joissa valitaan seuraaja huhtikuisessa lentoturmassa kuolleelle presidentti Lech Kaczynskille. Voittajan pitäisi viedä eteenpäin Puolan talousuudistuksia sekä linjata suhteita sekä EU:hun että historialliseen viholliseen Venäjään.

Ulkomaat

Vaalien ennakkosuosikki on virkaatekevä presidentti ja hallitsevan liberaalipuolueen Bronislaw Komorowski. Hänen vahvin haastajansa on edesmenneen presidentin kaksoisveli, konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen Jaroslaw Kaczynski.

Molemmat pääehdokkaat ovat katolilaisia konservatiiveja, jotka kannattavat perinteisiä perhearvoja. Ehdokkaista Kazcynski on tunnettu euroskeptikko. Edesmennyt presidentti Lech Kaczynski esti eräiden talousuudistusten etenemisen hallitsevan liberaalipuolueen harmiksi.

Kyselyjen mukaan on mahdollista, vaikkakin epätodennäköistä, että vaalit ratkeavat jo ensimmäisellä kierroksella Komorowskin hyväksi. Toinen kierros järjestetään kahden viikon kuluttua, mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä.

Puolalaiset valitsevat presidentin viisivuotiselle kaudelle. Maassa on noin 30 miljoonaa äänioikeutettua, joista vain noin puolet vaivautui uurnille edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2005.

Vaalihuoneet avautuivat aamulla kello 7 Suomen aikaa.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset