Ovensuukyselyt: Puolan presidentinvaaleissa toinen kierros

Ovensuukyselyjen mukaan Puolan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittaisi virkaatekevä presidentti Bronislaw Komorowski. Hän ei kyselyjen mukaan saisi kuitenkaan yli puolta äänistä, joten vaaleissa järjestettäisiin toinen kierros.

Ulkomaat
Bronislaw KomorowskiJacek Turczyk / EPA

Toiseksi on tulossa oppositiojohtaja Jaroslaw Kaczynski, joka on edesmenneen presidentin Lech Kaczynskin kakskoisveli.

Toisen ovensuukyselyn mukaan Komorowski saisi vajaat 41 prosenttia äänistä ja Kaczynski vajaat 36 prosenttia. Toinen kysely lupaa Komorowskille vajaan 46 prosentin kannatusta ja Kaczynskille runsasta 33 prosenttia.

Komorowski edustaa hallitsevaa liberaalipuoluetta ja Kaczynski konservatiivista Laki ja oikeus -puoluetta.

Kolmantena ovensuukyselyissä on vasemmistolaisen SLD-puolueen ehdokas Grzegorz Napieralski, jolle kyselyt ennakoivat 13 - 14 prosentin ääniosuutta. Seitsemän muun ehdokkaan ääniosuudet ovat jäämässä enintään pariin prosenttiin.

Tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella ehdokas tarvitsisi yli puolet äänistä. Jos kukaan ehdokkaista ei sitä saa, kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta ovat vastakkain toisella kierroksella 4. heinäkuuta.

Komorowski kehotti jo ovensuukyselyjen tultua julki kannattajiaan kokoamaan joukkonsa toista kierrosta varten.

Äänestysvilkkaus oli vaaleissa 52 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2005. Äänioikeutettuja oli 30 miljoonaa.

Presidentinvaalit jouduttiin järjestämään, kun presidentti Lech Kaczynski kuoli lento-onnettomuudessa Venäjällä huhtikuussa.

Lähteet: Reuters, AP