1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mouhijärven rojalisti haluasi Suomeen kuninkaan

Keskellä Mouhijärven vehreää maaseutua voi nähdä aateliskartanoa muistuttavan rakennuksen. Se on entinen Hyynilän Kortejärven koulu, joka on muuttunut Villa Royaliksi Markku Ellalan käsissä.

Kuva: Mauri Tikkamäki / Yle

SASTAMALA Markku Ellala ottaa vieraansa vastaan 1730-luvun aatelismiehen asuun pukeutuneena. Röyhelöpaita ja puolisääreen ulottuvat housut valkoisine sukkineen erottuvat selkeästi Mouhijärveläisessä kesämaisemassa. Nyt ollaan tavallisuuden yläpuolella.

Ellala tunnustaa, että ehkä hän on syntynyt väärään aikaan. Mieluummin hän olisi oikea kartanonherra menneisyydessä.

Tässä ajassa hän tarjoaa loistosta, koristeellisuudesta, arvokkuudesta ja tyylistä pitäville aikamatkoja barokista jugendiin.

Rokokoo-salista pylväineen siirrytään empire-ajan huoneeseen, jossa on myös meille suomalaisillekin läheistä kustavilaista kalustoa. Kattokruunut kimaltavat hiottuine yksityiskohtineen. Mozartin musiikki jää taustalle kun astutaan paljaitten hirsiseinien jugend-saliin.

Kuningas olisi ilonpilkahdus

- Kyllä Suomella voisi olla kuningas. Onhan nytkin jo presidentin valtaoikeuksia rajoitettu. Virka voisi olla enemmän edustuksellinen - kuningas ja hovi olisi ilonpilkahdus, sanoo Ellala. Kansanvaltaa hän ei kuitenkaan poistaisi.

Ellala on kerännyt esineitä yli kolmenkymmenen vuoden aikana huutokaupoista ulkomaita myöten.

- Ihmisiä kiinnostavat tavat ja esineet sekä niihin liittyvät tarinat, sanoo Ellala, joka on omin käsin piimäkäsitellyt jugend-salin seinähirret.

Markku Ellala on sisustustaiteilija ja entisöijä, jonka Villa Royal on alkanut kiinnostaa bussilasteittain ihmisiä. Käsin taotut rautaportit avataan sopimuksen mukaan. Sastamalan Mouhijärvi on tunnettu paikka Varsinais-Suomen ja nyt myös Pohjanmaan kuninkaallista tyyliä arvostavien joukossa.

Puhelin soi, uusi ryhmä on tulossa. Vaimo auttaa Ellalan ylle aatelismiehen asun. Punainen matto odottaa. Edes kerran voi ihminen saada kuninkaallisen vastaanoton.

Ruotsin hovin häitten aikaan Mouhijärven rojalisti tuskin ottaa vastaan ketään. Nuo hetket nautitaan television ääressä.