Väitös: Maalaisliiton sotienaikainen johtaja aliarvostettu

Turun yliopistossa kohtaavat lauantaina politiikan moniottelijat keskustan entisen puoluesihteeri Pekka Perttulan väitöstilaisuudessa. Pekka Perttulan väitöskirja käsittelee entisen Maalaisliiton, nykyisen Keskustapuolueen johdossa 20 vuotta toimineen Vieno Johannes Sukselaisen poliittista toimintaa.

Maalaisliitto
Valtiotieteen tohtori Pekka Perttula.
VTM Pekka PerttulaTurun yliopisto / Maiju Torvinen

Perttulan vastaväittelijänä toimii kansanedustaja Erkki Tuomioja. Pekka Perttulan mielestä Sukselaisen toiminta Maalaisliiton uudistajana on ollut mainettaan merkittävämpi

V. J. Sukselainen oli viiden eri pääministerin sihteerinä 1941-1945 ja siis politiikan aitiopaikalla. Hän oli tyytymätön Maalaisliiton aatteelliseen ja järjestölliseen tilaan, toteaa Perttula väitöstutkimuksessaan.

Pekka Perttulan väitöstutkimuksen mukaan V. J. Sukselainen uskoi pystyvänsä parempaan kuin puolueen silloinen puheenjohtaja Viljami Kalliokoski, ja hän kirjasi keväällä 1942 tavoitteekseen puolueen puheenjohtajuuden. Valinta puheenjohtajaksi 1945 ei siis ollut niin suuri sattumusten summa kuin usein on ymmärretty.

Perttulan mielestä sovitteluhalu ja yhteistyökyky kätkivät näkyvistä sen määrätietoisuuden, jolla V. J. Sukselainen toteutti näkemyksiään ja rakensi uraansa. Hän oli vaivihkainen vaikuttaja ja johdatteleva johtaja mutta myös ennakkoluuloton etsijä ja edelläkävijä.

Perttulan tutkimuksessa nousevat esille kansanvalta, maahenki ja yhteishyvä, jotka ovat edelleen ajankohtaisia aiheita. Tosin maahengen tilalla voi käyttää käsitettä luontoyhteys ja yhteishyvän sijasta voi puhua hyvinvoinnista, toteaa Pettula.

Pekka Perttula erosi keskustasta tammikuussa 2010 protestina keskustan epäselvyyksille.

Perttula kertoi 14.6 Suomenmaan verkkosivuilla anoneensa jäsenyyttä uudelleen. Hän perusteli paluutaan puolueen johdon vaihdolla.

Lähteet: YLE Turku