Dusty on designia, ei muotia

Lahtelainen Marjut Uotila on suunnitellut miesten vaatteita omalla vaatemerkillään Dustyllä jo 8 vuotta. Uotila ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan suunnittele muotia vaan designia. Uotilalle myönnettiinkin valtion puolivuotinen muotoiluapuraha vuodelle 2011.

Topman
Muotisuunnittelija Marjut Uotila
YLE / Tea Manninen

Jokainen meistä käyttää vaatteita, mutta kaikki eivät mieti kuka ne on suunnitellut. Suomessa miesten design-vaatteet ovat katukuvassa vielä harvinainen näky, mutta Uotila on lähtenyt viemään luomuksiaan maailmalle muun muassa messujen kautta.

- On harmillista, että muodin ajatellaan olevan vain naisten juttu. Sen takia yritänkin keskittyä luomaan designia enkä varsinaista muotia. Haluan, että vaatteeni eivät ole pelkästään hetken huumaa, Uotila kertoo.

Puolitoista vuotta sitten brittiläinen Topman-ketju pyysi nuorelta suunnittelijalta nimikkomalliston, joka on tällä hetkellä myynnissä New Yorkissa, Venäjällä, Singaporessa ja Japanissa. Dusty for Topman –mallisto sai loistavan vastaanoton ja Uotilalla on tekeillä Topmanin kanssa jo uusia suunnitelmia.

- Topmanilla ollaan sitä mieltä, että minulla on selkeästi tunnistettava suunnittelujälki, ja sellaista he haluavat myös omiin liikkeisiinsä, kiireinen suunnittelija kertoo.

- Vastaanotto vaatteille on ollut todella positiivinen. Näyttävimmillä yksityiskohdilla varustetut vaatteet myytiin heti loppuun.

Tukikohta on ja pysyy Lahdessa

Topmanilla Uotila toimii vain suunnittelijana, ja vaatteiden tuotanto tapahtuu ulkomailla. Kaikki Dustyn vaatteet sen sijaan ommellaan Lahdessa, ja pienten käsityömäisten yksityiskohtien takia tämä on loistava ratkaisu.

- Monesti vaatteiden tuotantoketju voi olla todella monimutkainen, ja minulle on tärkeää tietää kuka ja missä vaatteeni on tehty. Olen todella iloinen, että minulla on mahdollisuus seurata luomuksieni valmistumista, Uotila hymyilee.

Tällä hetkellä Uotila viimeistelee kovaa vauhtia ensi vuoden kesän mallistoa, jonka hän menee reilun viikon kuluttua esittelemään Pariisin muotimessuille. Vaikka ulkomaanmatkoja kertyy vuoden aikana useampia, Lahti on pysynyt suunnittelijan kotina ja tukikohtana.

- Maailmalta katsottuna on sama asunko Lahdessa vai Kööpenhaminassa, koska suunnitelmat ja kuvat liikkuvat sähköisesti. Välillä on mukava käydä pyörähtämässä muotimaailman keskellä, mutta siellä on kamalasti turhanpäiväistä pöhinää, joka ei kuulu itse suunnitteluun. On paljon helpompi pysyä Suomessa ja suunnitella omia juttujaan, Uotila kertoo.

Lähteet: YLE / Tea Manninen