1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikelaitokset

Liikelaitosten yhtiöittäminen syö Kokkolan tulosta

Valtiovarainministeriö on esittänyt kuntien liikelaitosten yhtiöittämistä jo ensi vuoden alusta lähtien. Esitys koskee vapailla markkinoilla toimivia liikelaitoksia, kuten Kokkolan Energiaa ja Kokkolan satamaa.

liikelaitokset
Kuvassa suurta alusta lastataan Kokkolan syväsatamassa.
YLE / Kalle Niskala

Kuntalakiin ajetaan muutosta EU:n painostuksesta, sillä liikelaitosten saamien veroetujen ja käytännön konkurssisuojan on nähty vääristävän kilpailua. Kokkolassa ministeriön esitys veisi Kokkolan Energian, työterveyshuoltoa pyörittävän Työplussan ja Kokkolan Sataman yhtiömuotoisina vapaille markkinoille. Vesilaitokset sen sijaan on rajattu esityksen ulkopuolelle.

- Kokkolan Vesi ei samalla tavalla kilpaile markkinoilla, kuin nämä kolme muuta liikelaitosta, joten se tulee todennäköisesti jäämään yhtiöittämisvelvoitteen ulkopuolelle, toteaa kaupunginlakimies Ben Weizmann.

Kokkolan neljä liikelaitosta tuovat kaupungille vuosittain noin 3,5 miljoonaa euroa. Liikelaitosten yhtiöittäminen vaikuttaa melko varmalta, mutta se kuinka muutokset eri kunnissa lopulta toteutetaan, on vielä arvailujen varassa.

- Nyt joudutaan miettimään eri vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi mahdollisuudet korko- ja vuokratuottoihin. Jos nämä kaupungin liikelaitokset yhtiöitetään, yksi tapa tulouttaa kaupungille voisi olla vaikkapa pääomalainoille asetettava kiinteä korko, 6 - 8 prosenttia.

Eduskunnan pitäisi päättää liikelaitosten yhtiöittämisestä jo syksyllä, koska kuntalain uudistuksen pitäisi tulla voimaan jo vuoden vaihteessa. Kaupungin silmin lakimuutosta ajetaan nyt todella nopealla aikataululla. Siirtymäaika vuoteen 2013 antaa kunnille pientä liikkumavaraa, mutta päätöksiä pitää silti tehdä pikavauhdilla.

- Harkittavaksi tulee myös, kuinka valtio tulee kuvioon mukaan. On aivan selvä, että jollakin tavallahan tämä pitää kompensoida, kun on näin lyhyestä siirtymäajasta kysymys, Weizmann sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi