Ilmatieteen laitos: NASA liioittelee aurinkomyrskyn tuhovoimaa

NASA on ennustanut auringon sekoittavan ihmisten elämät vuonna 2013. Kotimainen Ilmatieteen laitos toppuuttelee riskiarvioita.

aurinko
Aurinko ja pilviä.
YLE

NASAn tohtori Richard Fischer ennusti viime viikolla vuodelle 2013 aurinkomyrskyä, joka sekoittaa totaalisesti ihmisten elämän. Aurinkomyrsky tulee Fischerin mukaan häiritsemään viestintälaitteita, satelliitteja, navigaattoreja ja jopa lentoliikennettä. Lisäksi pankkijärjestelmät ja sairaaloiden elektroniset laitteet voivat pahimmillaan lakata toimimasta.

- Ehkä siinä on hieman liioiteltu. Haittavaikutuksia kyllä on, mutta ei aivan noissa mitoissa. Muun muassa satelliitteja on jo tuhoutunut ja sähköverkoissa on ollut ongelmia. NASA hakee kuitenkin tälle ilmiölle nyt aivan äärimmäisiä rajoja ennusteissaan, Ilmatieteenlaitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna toteaa.

Avaruussää katkoi miljoonien sähköt

Aurinkomyrskyt ovat osa auringon luonnollista, jatkuvasti käynnissä olevaa syklistä toimintaa. Auringonpilkut ovat auringon oman magneettikentän tihentymiä, jotka näkyvät tummina läiskinä auringon pinnalla. Niiden läheisyydestä lähtee voimakkaita hiukkaspurkauksia ja sähkömagneettista säteilyjä, jotka kantautuvat maan pinnalle saakka.

Aurinko kehittyy 22 vuoden syklillä. Edellinen auringonpilkkujen maksimivuosi oli 1989. Tuolloin "avaruussäässä" oli suuria häiriöitä.

- Edellisen kerran Kanadassa muun muassa kärsittiin suurista sähkökatkoksista ja miljoonia ihmisiä oli ilman sähköä. Tuolloin auringosta purkautuneet hiukkaset muodostivat voimakkaita sähkövirtoja, jotka rikkoivat muuntajia. Sen jälkeen tekniikkaa on kehitetty ja riskit ovat vuonna 2013 pienemmät.

Aurinko soittaa harhasoittoja

Vuonna 2013 auringon häiriöt ovat jälleen maksimissaan.

- Esimerkiksi GPS-navigaattorit oireilevat silloin, kun auringossa on suuria häiriöitä. Ja matkapuhelinverkossa tulee varmasti esimerkiksi harhasoittoja, kun aurinko lähettää voimakkaasti gigahertsisäteilyä. Mutta suurempia vaaroja ei ole havaittu sähköyhtiöiden kanssa tehdyissä riskikartoituksissa.

Lähteet: YLE Satakunta