1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Santos voitti Kolumbian presidentinvaalit

Kolumbian uudeksi presidentiksi nousee vaalien ennakkosuosikki, entinen puolustusministeri Juan Manuel Santos. Hänen kannatuksensa on reilut 69 prosenttia, kun lähes kaikki annetut äänet on laskettu. Vastaehdokkaana ollut Bogotan kaupungin entinen pormestari Antanas Mockus on myöntänyt tappionsa. Hän sai noin 28 prosenttia äänistä.

Ulkomaat
Kolmbian presidentti Juan Manuel Santos pitämässä kiitospuhetta
Kolmbian presidentti Juan Manuel Santos pitämässä kiitospuhetta 20. kesäkuuta sen jälkeen, kun hän oli voittanut presidentinvaalit.Leonardo Munoz / EPA

Konservatiivista yhtenäisyyspuoluetta edustava Santos astuu presidentin virkaan elokuussa. Hän on luvannut jatkaa väistyvän presidentti Alvaro Uriben linjoilla turvallisuuspolitiikassa sekä liiketoiminnan edistämisessä, mikä tarkoittaa myös ulkomaalaisten sijoitusten houkuttelua maahan.

Uribe antoi ennen vaaleja tukensa Santosille, jonka voitto saattaa jopa vahvistaa Kolumbian peson kurssia. Väistyvä presidentti on kansan keskuudessa yhä suosittu. Hän moukaroi kahden kauden ajan vasemmistolaista Farc-sissiliikettä sekä riisui aseista puolisotilaallisia rikollisryhmittymiä.

Santosia äänesti yli 8,8 miljoonaa kolumbialaista presidentin vaalien toisella kierroksella sunnuntaina. Hänellä on takanaan sekä kansan että kongressin vahva tuki, kun hän ryhtyy ratkomaan esimerkiksi väkivaltaisuuksien ja taloustilanteen aiheuttamia ongelmia.

Kolumbia on Yhdysvaltain ensisijainen liittolainen Latinalaisessa Amerikassa. Maalla onkin jännitteiset suhteet Venezuelaan ja sen presidentti Hugo Chaveziin.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi