1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Islannilla opittavaa Suomen pankkikriisin hoidosta

Islannin ja Suomen pankkikriisien taustasyyt ovat olleet varsin samanlaisia. Esimerkiksi valuuttaluotot ovat aiheuttaneet samantyyppisiä ongelmia, joita Suomessa koettiin 1990-luvun lamassa.

Islannin talouskriisin syitä ja seurauksia luotaavassa artikkelikokoelmassa katsotaan, että kriisin syynä oli muun muassa maan talouden liiallinen riippuvuus ulkomaisen pääoman saatavuudesta. Myös maan pankkien kasvu oli ollut liian nopeaa suhteessa talouden muuhun kehitykseen.

Viennin yksipuolisuus ja julkisen talouden velkaantuminen olivat puolestaan osasyinä siihen, ettei Islanti kyennyt hädän hetkellä tukemaan pankkejaan.

Oireita Islannin pankkikriisistä oli nähtävillä jo vuonna 2007. Tilanne pahentui yhdysvaltalaisen investointipankin Lehman Brothersin kaaduttua ja globaalin rahoituskriisin käynnistyttyä syksyllä 2008.

"Islantia helppo ymmärtää"

Islannin pankkikriisiä läheltä seuranneet pitävät artikkelikokoelman havaintoja oikeansuuntaisina.

- Ehkä mekin Suomessa ymmärretään aika hyvin Islannin ongelmia, koska meillä on vähän samanlainen historia, sanoo julkistamistilaisuudessa Helsingissä kommenttipuheenvuoron käyttänyt, islantilaisen Kaupthing-pankin entinen Suomen maajohtaja Lauri Rosendahl.

- Me ymmärrettiin myöhemmin, että koko talous lähti niin sanotusti lapasesta ja ihmisten velanotto meni överiksi, meillä oli valuuttalainaongelmat ja valuutta romahti. Nämä ovat täsmälleen samoja tuskia joita koetaan nyt Islannissa. Sielläkin koko kansantalous epäonnistui, nykyisin muun muassa Helsingin pörssiä ylläpitävän Nasdaq OMX:n palveluksessa työskentelevä Rosendahl jatkaa.

Kaupthing-pankin sivuliikkeen toiminta Suomessa pysäytettiin rahoitusvalvontaviranomaisen päätöksellä. Suomalaissijoittajien onneksi sivuliikkeen tase oli vahva.

Yhtäläisyydet huomattiin edustustossakin

Myös Islannin edustustossa Islannin ja Suomen pankkikriisien yhtäläisyydet on huomattu.

- Mielestäni voimme oppia paljon siitä, miten Suomi selvisi 1990-luvun alun pankkikriisistään, toteaa Islannin Suomen suurlähettiläs Elín Flygenring.

Nyt julkistetun kirjan kirjoittajina ovat muun muassa Center for european policy studies -tutkimuslaitoksen taloustieteilijä Daniel Gros, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Diana Wallis, professori Alyson Bailes, ja toimittaja Alda Sigmundsdóttir.

Kreppa – Islannin kriisin opetukset -kirja on tehty Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmän, Euroopan parlamentin liberaaliryhmän, viestintätoimisto Neuvoston sekä ajatuspaja e2:n ja Magman yhteistyönä.