Puolan presidentinvaalit toiselle kierrokselle

Puolassa virkaatekevä presidentti Bronislaw Komorowski ja oppositiojohtaja Jaroslaw Kaczynski kohtaavat presidentinvaalien toisella kierroksella 4. heinäkuuta. Alustavien tulosten mukaan Komorowski on voittamassa ensimmäisen kierroksen niukasti 41,2 prosentin kannatuksella.

Ulkomaat
Bronislaw KomorowskiJacek Turczyk / EPA

Vastaehdokas Jaroslaw Kaczynski näyttäisi saavan noin 36,7 prosenttia äänistä. Kannatusluvut perustuvat tilanteeseen, jossa on laskettu 94,3 prosenttia äänistä.

Komorowski edustaa hallitsevaa liberaalipuoluetta ja Kaczynski konservatiivista Laki ja oikeus -puoluetta. Molemmat ovat konservatiivisia katolilaisia, jotka kannattavat perinteisiä perhearvoja. Jaroslaw Kaczynskin on edesmenneen presidentti Lech Kaczynskin kaksoisveli.

Kyselyt povasivat Komorowskille voittoa

Ovensuukyselyjen mukaan Komorowski saisi ensimmäisellä kierroksella vajaat 41 prosenttia äänistä ja Kaczynski vajaat 36 prosenttia. Toinen kysely lupasi Komorowskille vajaan 46 prosentin kannatusta ja Kaczynskille runsasta 33 prosenttia.

Kolmantena ovensuukyselyissä oli vasemmistolaisen SLD-puolueen ehdokas Grzegorz Napieralski, jolle kyselyt ennakoivat 13 - 14 prosentin ääniosuutta. Seitsemän muun ehdokkaan ääniosuudet olivat jäämässä enintään pariin prosenttiin.

Äänestysvilkkaus oli vaaleissa 52 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2005. Äänioikeutettuja oli 30 miljoonaa. Puola joutui järjestämään ennenaikaiset vaalit presidentti Lech Kaczynskin kuoltua huhtikuussa lentoturmassa Venäjällä.

Lähteet: AP, Reuters