1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Huumeiden käyttö räjähti käsiin Afganistanissa, kierre alkaa jo lapsena

Maailman suurin oopiumin tuottaja Afganistan käyttää yhä suuremman osan huumeistaan itse. Oopiumin ja sen johdannaisen heroiinin käyttö on lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun.

Afgaanimies polttaa heroiinia Kabulissa elokuussa 2007. Kuva: Syed Jan Sabawoon / EPA

Vahvojen huumeiden, oopiumin ja heroiinin, käyttö on kaksinkertaistunut Afganistanissa viidessä vuodessa, paljastaa YK:n selvitys. Aikuisväestöstä lähes kolme prosenttia käyttää jotain huumeita, kun määrä esimerkiksi Venäjällä on 1,6 prosenttia. Afganistanissa erikoista on huumeiden käyttö jo lapsena.

- Emme ole missään nähneet tällaista käyttäjien määrän kasvua, sanoo YK:n huume-ja rikollisuusviraston johtaja Antonio Maria Costa.

Raportin tilastot ovat hälyttäviä. Kun vuonna 2005 heroiinia käytti säännöllisesti 150 000 afganistanilaista, oli määrä vuonna 2009 jo 230 000. Heroiinin käyttäjien määrä kasvoi samassa ajassa 50 000:sta 120 000:een.

Vuonna 2005 afganistanilaisista 1,5 prosenttia käytti jotain huumeita, määrä on nyt lähes kolme prosenttia. Toinen, hieman suurempi huippukäyttäjämaa on Iran, mutta siellä luvut ovat pysyneet samalla tasolla pitkään. Venäjällä huumeiden käyttäjiä väestöstä on 1,6 prosenttia, kun maailman keskiarvo on 0,3 prosenttia väestöstä.

Käyttäjiä vauvasta vaariin

Afganistanilaisten erikoisuus on, että huumekierre voi alkaa jo muutaman vuoden iässä. Maassa on nelisenkymmentä huumevieroitusklinikkaa, joissa nuorimmat hoidettavat ovat vain 4 - 5-vuotiaita - ja aivan nuorin oli vain kuukauden ikäinen, kertoo YK:n työntekijä.

Etenkin maalaisperheet kertovat rauhoittavansa lapsiaan erilaisilla huumeilla. Kolmekymmentä vuotta kestänyt sodan ja väkivallan kierre, köyhyys, suoranainen nälkä ja pakolaisuus ajavat ihmisiä hakemaan helpotusta turruttavista aineista. Myös pakolaisleirit ovat huumekauppiailla helppoja bisnesalueita.

Maailman suurin oopiumin tuottaja

Aganistan tuottaa unikkopelloillaan 90 prosenttia kaikesta maailman oopimumista. Kansainvälinen yhteisö on jakanut kymmeniä miljoonia erilaisiin avustusohjelmiin, joilla köyhät viljelijät saataisiin vaihtamaan unikkoviljelmät ruuan tuotantoon. Onnistuminen on vaihtelevaa - virallisesti kymmenet maakunnat ovat kieltäneet unikon viljelyn, mutta todellisuudessa pellot tuottavat satoa monin paikoin entiseen malliin.